17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Proiect: Alimentele aproape expirate, donate nevoiaşilor, in schimbul unor facilitati fiscale

Magazinele ar putea dona în viitorul apropiat produsele alimentare aflate aproape de termenul de expirare. Beneficiarii ar urma să fie asociaţiile sau fundaţiile, precum şi centrele şi serviciile sociale aflate în subordinea sau în colaborare cu administratiile locale. Iniţiativa aparţine unui parlamentar din Iaşi şi a fost deja depusă la Camera Deputaţilor. Este vorba despre deputatul Petru Movilă, vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară.

Dacă va fi votată şi de Senat atunci comerciantii care fac astfel de donaţii vor pute beneficia de o serie e facilităţi. Tot printr-un proiect ar urma să fie modificat şi Codul Fiscal aşa încât donaţiile să fie deductibile iar societăţile care fac astfel de donaţii să fie scutiţi de la plata TVA pentru alimentele date gratuit.

În momentul de faţă comerciantii sunt obligaţi să distrugă pe cheltuiala lor alimentele expirate. De asemenea produsele aflate aproape de expirarea termenului de garanţie sunt expuse la capăt de raft şi vândute cu reduceri de până la 70%.

Comunicat de presa

In cursul acestei saptamani, deputatul Petru Movila a depus un pachet de legi ce vizeaza reglementarea unui aspect foarte important pentru societatea civila: donatia de produse alimentare catre asociatii, fundatii, unităţi spitaliceşti din subordinea autorităţilor publice locale precum şi catre cantinele sociale şi centrele de servicii sociale din subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Din pacate, la acest moment, companiile si ONG-urile se lovesc de legislația în vigoare care nu este foarte îngăduitoare cu privire la donațiile pe care le pot face. Datorită legislației în vigoare, pentru o companie este mai uşor să distrugă alimentele decât să le doneze.
Conform prevederilor actuale, produsele aproape de termenul de expirare beneficiază în marile magazine de o atenţie sporită, respectiv un capăt de raft dedicat acestora, bine semnalizat, care de cele mai multe ori beneficiază de reduceri de până la 70 la sută sau pachete 1+1 gratis. Mai apoi, după ce expiră, magazinele sunt obligate să le distrugă, pe cheltuiala lor. Conform proiectului, toate alimentele care sunt aproape de perioada de expirare, deci inca in termenul de valabilitate, pot fi donate catre diverse asociatii sau cantine, care mai apoi sa le proceseze sau doneze oamenilor care au nevoie.
“Adoptarea acestui proiect de lege reprezinta un real ajutor. Produsele care inca se afla in termenul de valabilitate pot fi date unor familii care au nevoie sau catre cantinele primariilor unde mananca sute de oameni care traiesc de pe o zi pe alta. Totodata, in paralel cu proiectul de lege privind donatia de alimente am depus si un proiect de modificare a Codului Fiscal care are ca scop includerea donatiilor ca si cheltuieli deductibile”, a declarat deputatul Petru Movila.
Astfel, donatorii care valorifică patrimoniul existent la nivelul ONG-urilor sau altor beneficiari vor primi facilități fiscale pentru activitatea desfășurată, strict pentru cantitățile respective de alimente donate, respectiv scutirea de la plata TVA-ului pentru respectivele produse precum şi a altor taxe şi impozite aferente.

PL Donatie 1 Rev by orizontul pascani on Scribd

PL Donatie Alimente by orizontul pascani on Scribd

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow