4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Programul studenţesc Erasmus va fi schimbat din temelii în 2014

Finanţarea pentru acest program a fost majorată cu 40%.

După ce în cea de-a doua parte a anului 2012 programul a fost la un pas de a fi tăiat de pe lista prioritară de finanţare, la ajustarea bu­ge­tului Uniunii Europene, înce­pând cu 2014, mobilităţile internaţionale Erasmus vor fi relansate într-o nouă formulă şi cu o fi­nanţare cu 40% mai mare, 14,7 miliarde de euro. „Erasmus plus”, noua denumire a proiectului, va integra toate iniţiativele anteriore din domeniul învăţământului universitar, preuniversitar, al tineretului şi al sportului, precum Eras­mus, Leonardo da Vinci, Come­nius, Grundtvig, „Tineret în Ac­ţiu­ne“, cât şi proiecte de colaborare internaţională precum Eras­mus Mundus, Tempus, Alfa sau Edulink.

Vor fi urmăriţi absolvenţii pe piaţa muncii

O altă noutate cu care vine actualul progam de schimburi es­te concentrarea pe piaţa de mun­că. În mod concret, dacă, până în prezent, schimburile, atât cele de studenţi, cât şi de doctoranzi, cadre didactice sau personal ad­mi­nistrativ sau auxilliar, erau con­centrate pe domeniul cerce­tării şi cel cultural, începând cu 2014, UE va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se încheie între instituţii de învă­ţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale cât şi ONG-uri. Mai mult, tot din această ramură bugetară vor proveni şi fondurile pentru modernizarea educaţiei şi for­mării profesionale, cât şi lansarea unor programe concrete pentru a promova măsurarea şi aprecierea inserţiei profesionale a absol­venţilor la sfârşitul cursurilor. Restul din buget, două treimi, se va concentra în continuare pe finanţarea schimburilor interinstituţionale.
O altă noutate pe care o aduce programul de schimb este posibilitatea de acordarea unor împrumuturi prin Banca Euro­peană de Investiţii pentru maste­ranzii care doresc sâ urmeze întreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din străinătate. Criteriile pentru acordarea împrumutului şi suma de bani care urmează a fi suportată nu s-au făcut încă publice însă se preconizează că un număr de 330.000 de tineri vor putea să beneficieze de aceste împrumuturi pe durata de şapte ani a proiectului. ARTICOLUL AICI WWW.ZIARULDEIASI.RO

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow