9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Programul „Prima Casă”, modificat de la 1 octombrie: tinerii pot cumpăra o nouă casă mai mare

Cei care au achiziţionat sau au construit locuinţe prin programul „Prima Casă” pot cumpăra o nouă casă mai mare şi mai scumpă, garantată tot de stat, dacă vând înainte proprietatea deţinută sau lichidează creditul garantat de stat, modificările legislative intrând în vigoare de joi, 1 octombrie.

Programul guvernamental a fost modificat prin ordinul nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial pe 28 septembrie.
Astfel, cei care au deja o locuinţa achiziţionată prin program o pot înlocui cu una cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare, cu condiția să vândă locuinţa iniţială şi creditul acordat în cadrul programului să fie lichidat, ambele operaţiuni efectuate cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe, se arată într-un comunicat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Totodată, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem revolving, astfel încât se va asigura continuitatea programului.
Sumele eliberate în urma rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență sau anticipat, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial pentru a achiziționa/construi o nouă locuință în cadrul programului vor reîntregi plafonul total al garanțiilor, acesta fiind utilizat de bănci pentru acordarea de noi garanții.
Perioada de executare a garanţiilor şi a perioadei în care beneficiarii vor putea plăti ratele restante a fost majorată.
Astfel, plata garanției acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată, nu în maximum 90 de zile de restanță.
Ordinul prevede detalierea modalităţii în care finanţatorii pot renunța la cererile de plată, precum şi a posibilităţii repunerii beneficiarului în drepturile și obligațiile aferente contractelor de credit și de garantare, după ce plata garanției a fost efectuată.

Alte articole