0.2 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 4, 2023

Programul complet al manifestărilor de Ziua Unirii. Premierul şi membri ai Guvernului vin la Iaşi

Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi în Piaţa Uniri, de la ora 10.00, pentru a sărbători 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. În Piaţă va avea loc un concert cu muzică populară, iar Primăria va oferi o masă populară (plăcinte, „poale’n brâu” şi ceai) în jurul orei 12.30.

Concertul va fi întrerupt temporar la ora 11.00, atunci când sunt programate manifestările oficiale: ceremonial religios, alocuţiuni ale oficialităţilor, depunerea de coroane de flori la ansamblul statuar al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o defilare militară şi hora populară. Anul pre-electoral 2023 îi (re)aduce la Iaşi pe liderii principalelor partide de pe scenă politică.

Manifestările din Piaţa Unirii vor determina şi restricţii de circulaţie, în intervalul orar 7.00 – 17.00, pe străzile din zona centrală, din vecinătatea locului de desfăşurare a evenimentului. Dacă vremea o va permite, cerul Iaşului va fi survolat de avioane şi elicoptere de luptă. În seara zilei, va avea loc retragerea cu torţe (ora 18.00) pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii, pe zona pietonală.

Ciucă şi Ciolacu se prind în horă la Iaşi

La manifestări au confirmat participarea liderii coaliţiei de guvernare: prim-ministrul Nicolae Ciucă (şef PNL) şi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu (şef PSD). Alături de aceştia, la Iaşi vor mai ajunge miniştri, lideri regionali, parlamentari şi eurodeputaţi.

Un alt preşedinte de partid care se află de ieri în capitala Moldovei este George Simion, şef AUR. Susţinători ai acestuia vor organiza, la fel ca în alţi ani, un marş dedicat Unirii pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Amintim că, anul trecut, autorităţile locale nu au organizat manifestări în contextul pandemiei Covid-19. În schimb, în Piaţă şi-a făcut atunci apariţia Simion care s-a prins într-o horă ad-hoc cu simpatizanţii săi. El a fost şi protagonistul unui incident: un tânăr l-a stropit cu cerneală, pe faţă. Anterior, în 2021, primarul Mihai Chirica fusese împroşcat cu iaurt.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow