4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

PROCES PIERDUT, PREJUDICII NERECUPERATE

 

Lovitură grea pentru adminsitratia din Paşcani. Primăria a pierdut procesul cu fostul edil, Grigore Craciunescu – foto , de recuperare a peste 1,4 milioane de lei prejudicii adusebugetului local. Acţiunea deschisă în martie 2017, la Tribunalul Iaşi, s-a finalizat în prima instanţă, săptămâna trecută. Judecătorii au hotărât să o respingăşi să admită exceptia invocata de fostul primar pe motiv că dreptul de recuperare a fost prescris. Mai exact Primăria s-a hotărât târziu să acţioneze, la cererea Curţii de Conturi, nu din proprie iniţiativă, deşi prejudiciile au fost constatate de inspectori încă din anul 2015.

Reprezentanţii institutiei motivează ca procesul a fost deschis imediat după ce ce valoarea prejudiciilor a fost clarificata, în urma unor contestaţii, şi că va ataca cu apel hotărârea judecătorilor, prin intermediul avocatei angajată să reprezinte Primăria în procese.

Curtea de Conturi a solicitat un răspuns şi din partea Consiliului Local privind demersurile făcute pentru recuperarea pagubelor lăsate moştenire de fostul primar. Este vorba despre o serie de investiţii şi achiziţii dubioase realizate în perioada 2008 – 2012, unde au fost cheltuite sume importante de bani fără să poată fi justificate. Cea mai mare sumă de recuperat este de 1,14 milioane de lei prejudiciu realizat în perioada 2009 – 20010 de societatea LDP Iaşi în contractul de reabilitare a străzilor Calea Iaşului şi Calea Romanului. Constructorul a emis facturi fără executarea lucrărilor, care au fost achitate cu aprobarea fostului edil.
Tot pentru lucrări neefectuate dar achitate, administraţia locală trebuie să recupereze suma de 46.433 lei. Societatea care trebuia să asfalteze străzile I Creanga, 13 Decembrie str George Enescu, să repare Strada Moldovei şi Ştefan cel Mare, să amenajeze două intersecţii (strada G. Enescu cu strada. Crinilor şi strada. I. Creanga cu strada. Libertăţii şi strada. Independenţei) dar şi parcările din staţiile de autobuz Bosteni I şi II nu a finalizat lucrările şi a intrat în insolventa.
De asemenea municipalitatea mai are de recuperat de la fostul primar Grigore Craciunescu suma de 156.326 lei. Banii au fost achitaţi iniţial din bugetul de stat pentru efectuarea unor lucrări de construire a unei baze sportive în suburbia Blăgeşti. Ulterior s-a constatat că investiţia a fost făcută pe o altă locaţie, într-o zonă mlăştinoasă, iar reprezentanţii statului au refuzat să facă recepţia lucrărilor şi au cerut banii înapoi. Ei au fost returnaţi din bugetul local iar acum inspectorii Curţii de Conturi cere recuperarea lor de la cei vinovaţi.
Ultimul prejudiciu este de 65.472 lei în urma investiţiilor de reabilitare termică a blocurilor T6 şi T7 din zona Deal. Inspectorii au constatat că fostul primar Grigore Craciunescu a făcut plata din banii statului fără că asociaţia de proprietari şi Consiliul Local să avizeze decontarea lucrărilor.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow