3.3 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

Probleme din cauza achitării facturilor la caldura, direct in conturile furnizorului de gaz

Legislativul pascanean s-a întrunit in ședința extraordinara, marți 15 iunie de la ora 14.00, pentru a eșalona la plata o datorie pretinsa de Fisc dar contestata de administratia locală. Demersul a fost necesar pentru obținerea unui certificat fiscal fără datorii, necesar încheierii unui contract de finanțare din fonduri europene, pentru construirea unei grădinițe. Toți cei 18 consilieri prezenți au aprobat graficul de eșalonare a sumei de 596 311 lei, in 13 rate lunare.

Dezbaterile pe marginea proiectului au avut loc in comisiile de specialitate, întrunite înaintea ședinței de plen.

Atât fostul primar, consilierul Dumitru Pantazi cât si directoarea economica, Angela Labontu au explicat consilierilor cum s-a ajuns in acesta situație. După ce RAGCL a intrat in insolventa, ANAF a solicitat clienților ca plata facturilor pentru caldura sa fie făcută in conturile Fiscului, pentru recuperarea datoriilor către stat, nu in cele ale ale regiei.
Pentru a fi posibila furnizarea căldurii Primăria a plătit facturile direct in conturile furnizorului de gaz, in urma unui contract incheiat între cele trei parti. A fost si un acord, pentru câteva luni de zile, din partea reprezentanților ANAF, a spus directoarea economica a Primăriei. Înțelegerea a fost contestata de alți inspectori ai Fiscului in urma unui recent control iar Primăria a fost pusa sa plătească încă o data, contravaloarea facturilor la caldura, aproape 600 000 lei.

Decizia de impunere a fost contestata iar procesul încă se judeca. Pana la clarificarea situației Primăria figurează cu datorii, desi facturile pentru caldura livrata de RAGCL au fost achitate direct furnizorului de gaz. Din acest motiv administratorul public a anunțat ca a solicitat suspendarea procedurii de evaluare a proiectului, pana la rezolvarea problemei. De asemenea consiliera Gabriela Nedelcu a atras atenția ca administratia locală trebuie sa aibă o comunicare mai buna cu evaluatorii proiectelor de finanțare si ca este nevoie de o mai mare implicare din partea reprezentanților Primăriei.

In același context consilierii locali au solicitat lămuriri cu privire la efectele aprobării proiectului de eșalonare propus de primar si dacă prin acest demers Primăria recunoaște la plata datoria pretinsa de Fisc. Reprezentanții administratiei locale au precizat ca mai sunt cazuri asemănătoare in țară si ca banii vor fi recuperați după câștigarea procesului.

Dacă majoritatea aleșilor locali au încercat sa înțeleagă problema cu care se confrunta Primăria si sa ajute la rezolvarea ei, alții au considerat ca subiectul poate fi exploatat politic. Spre surprinderea tuturor consilierul Constantin Nemtanu a încercat sa dea vina pe directoarea economica a Primăriei, pe motiv ca Primăria nu a achitat, pana acum, datoria pretinsa de ANAF si a acuzat PSD pentru situația in care a ajuns regia de termoficare. In replica, consilierii din opoziție au explicat ca datoriile RAGCL sunt de pe timpul fostului primar liberal Grigore Craciunescu.
In aceeași situație se afla si Colegiul Mihail Sadoveanu din Pascani. Tot in urma unui control fiscal s-a constatat ca instituția a achitat facturile la gaz metan in contul furnizorului, nu cel indicat de ANAF, pentru a putea beneficia de caldura.
Acum școala este somată sa achite, încă o data, facturile in valoare de 360 000 lei. Conducerea unității a solicitat Consiliului Local, consultanta juridica si achitarea datoriei de la bugetul local in 60 de luni, câte 6000 lei pe luna iar banii sa fie recuperați de la furnizorul de gaz.
Menționăm ca RAGCL Pașcani se afla in procedura de faliment. Colegiul Sadoveanu a pierdut procesele in încercarea de a anula decizia de impunere.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI