11.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022

Probleme cu medicamentele şi materialele, la Spitalul de Urgente Paşcani

- Advertisement -

Probleme serioase la Spitalul de Urgenţe din Paşcani. Din lipsa banilor unitatea a rămas fără medicamente şi materiale sanitare în unele secţii. Subiectul a fost discutat în şedinţă extraordinară a legislativului păşcănean după ce un jurnalist a atras atenţia că unii pacienţi ar fi fost trimişi să îşi cumpere medicamentele iar salariaţii, materiale de întreţinere şi uz medical.
Situaţia erau cunoscută mai demult dar a fost acoperită de conducerea spitalului din care fac parte şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Luna trecută un consilier local din opoziţie a cerut lămuri pe acesta tema dar a fost asigurat că ar fi doar zvonuri.
De acesta dată secretarul Primăriei, Irina Jitaru, cea care deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administratie a spitalului a recunoscut că unitatea medicală nu are suficienţi bani pentru a acoperi cheltuielile şi că săptămâna viitoare va fi prezentat un raport pe acesta tema. Problemele ar urma să fie rezolvate după votarea bugetului pentru anul 2019, până la sfârşitul acestei luni.
Managerul Costică Panzaru spune că spitalul din Paşcani are probleme dar că ele ar fi în curs de rezolvare. Până la votarea noului buget unitatea nu poate cheltui decât 1/12 din bugetul anterior iar cel târziu din luna iulie spitalul va primi acreditare pentru un nivel superior de servicii ceea ce ar duce la decontări cu 15 % mai mari decât în prezent.

Şeful spitalului recunoaşte că au fost probleme şi cu medicamentele şi materiale, timp de câteva săptămâni de zile dar că ele au fost rezolvate. Ar fi fost afectate doar unele secţii unde sunt internaţi pacienţii în timp ce pentru Compartimentul de primiri Urgente şi ATI-ul ar fi fost fost alocate toate resursele necesare.

Doctorul Panzaru susţine că de vina ar fi fost furnizorii mai ales cei pentru antibiotice dar au fost reinnoite contractele. De asemenea numărul tot mai mare de pacienţi din ultima perioadă a epuizat stocurile.
În ceea ce priveşte plata salariilor managerul spitalului susţine că nu ar fi probleme. Ele au fost achitate pe card în cursul zilei marţi, conform înţelegerii cu reprezentanţii sindicatului.
Lipsa banilor s-ar datorează şi Casei de Asigurări de Sănătate, cea care a refuzat actualizarea tarifelor de decontare a serviciilor de cinci ani de zile.

Subiectul va fi discutat cu cifrele în faţă la dezbaterile pentru aprobarea bugetului. Consilierul Sorin Olariu a solicitat că până atunci să aibă loc o şedinţă de analiza la care să participe liderii de grup din Consiliul Local şi conducerea spitalului.
Menţionăm că bugetul estimat pentru anul în curs al Spitalului de Urgenţă Paşcani este de peste 56 de milioane lei din care 86,5% cheltuieli salariale.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow