21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Probleme cu finanțarea ONG-urilor, la Primăria Pașcani

Bâlbâieli administratve la Primăria Pașcani privind finanțarea unor ONG-uri si biserici, pentru derularea unor proiecte.
Plățile nu pot fi făcute in avans pentru realizarea obiectivelor deoarece condițiile prevăzute in contractele încheiate cu Primăria sunt diferite fata de cele cuprinse in Ghidul de finanțare. Ambele documente au fost aprobate de consilierii locali, in ședința din 23 iunie a.c, in forma propusă de funcționarii Primăriei si avizata de comisiile de specialitate, după ce au fost supuse dezbaterii publice.
Problemele au ieșit la iveală abia duce ce asociațiile au solicitat finanțările pentru derularea proiectelor. Primăria le-a spus ca nu poate face plățile decât după raportarea activității, iar asociatiile susțin ca nu au bani pentru a suporta toate cheltuielile si sa aștepte decontarea lor. Doua dintre ele au depus deja cereri pentru modificarea condițiilor de finanțare.
Precizările au fost făcute in cadrul legislativului pascanean, convocat in ședința de urgență pe 14 iulie a.c., de la ora 10.00 , pentru a rezolva acesta problema. Unul dintre juriști si secretarul general al Primăriei, cei care și-au pus semnătura pe documentele cu probleme, au recunoscut ca este vorba de o greșeală, car ar trebui corectata tot de consilierii locali.

PENTRU UNII SE POATE….

Proiectul a fost criticat chiar de reprezentanta unei asociații care a încasat deja toți banii, pentru un proiect finanțat din bugetul local. Este vorba despre consiliera PNL Mihaela Spiridon, reprezentanta a asociației “Șansa 2010”. Ea a susținut ca nu ar fi corecta si nici necesară modificarea hotărârii in baza căreia este asigurata finanțarea ONG-urilor, in contextul in care proiectul a fost supus dezbateriii publice si sunt deja contracte încheiate.

Atât amendamentul cât si proiectul nu au fost aprobate. Consiliera PNL Mihaela Spiridon nu a participat la vot pentru a nu fi intr-o situație de incompatibilitate iar consilierii PSD s-au abținut motivând ca nu pot fi făcute modificări după încheierea contractelor de finanțare.

TABERE SI CONCURSURI PENTRU COPII, IN PERICOL DE A FI ANULATE

Fara banii de la Primărie, vacanta planificata de Asociația Go Care România pentru 20 de copii si șase profesori voluntari de la Școală Specială ar urma sa fie anulată, susține consiliera Gabriela Nedelcu, directoarea școlii. Tabăra de terapie prin arta a fost stabilita la Câmpul Lung Muodovenesc, săptămână viitoare si trebuie achitați 27 000 lei pentru cazare si masa. Organizatorii au solicitat Primăriei achitarea a 50% din suma aprobată, pana pe 13 iulie a.c., 35% după înaintarea documentelor justificative si 15% după depunerea raportului final.
Intr-o situație asemnanatoare se afla si Asociația “Clubul Sportiv Siretul Pașcani”. Antrenorul Catalin Damian, reprezentantul asociației spune ca urmează sa fie organizata Cupa Vacantei de Vara “Siretul” si ca din banii de la Primărie vrea sa cumpere echipamente sportive pentru 140 de copii. El a solicitat plata sumei de 25 551 in trei transe, dar fără modificarea contractului, plata nu poate fi făcută decât in totalitate, după realizarea proiectului si depunerea raportului.
Menționăm ca Asociasita “Șansa 2010” a încasat suma de 30 000 lei pentru a asigura cazarea si masa a 67 de copii cu probleme sociale. In tabăra organiza la Stațiunea Oglinzi din județul Neamt, in perioada 27 iunie – 2 iulie a.c. au participat 106 copii, restul cheltuielilor fiind achitate de părinți.

Pe lista cu finanțările aprobate de Consiliul Local se mai afla
Clubul Sportiv Vikings  – 17.449 de lei pentru proiectul Cupa Vikingilor Pașcani – Gold Division, Parohia Înălțarea Domnului pentru lucrări de finisaje – 56.562,17 lei, Parohia Sfinții Voievozi – 31.352 de lei pentru extindere rețea de apă și canalizare, Capela Sfântul Ioan Botezătorul  -30.000 de lei pentru lucrări pictură în tehnica mozaicului și Parohia Sfânta Vineri – 24.642 de lei pentru lucrări de finisare interior la casa socială.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

ACCIDENT RUTIER CU OPT VICTIME, LA MOTCA

Accident rutier cu sapte victime, dintre care doi minori....

ApaVital, in sediul fostului operator de apa din Pașcani

Legislativul pascanean este convocat in ședința extraordinara, miercuri 17...

Copaci toaletați in vegetație, pentru a se vedea lămpile de iluminat

  Administratia locală din Pașcani continua acțiunile de toaletate a...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow