8.5 C
Paşcani
vineri, martie 24, 2023
Array

Problema ecologica grava in judet. Comunele si orasele din judet risca sa se ingroape in gunoaie

Proiectul construirii a doua statii de sortare deseuri a intrat in impas, cele mai afectate fiind comunitatile urbane din judet

Orasele din judetul Iasi risca sa ramana ingropate in gunoaie. Proiectul construirii statiilor de sortare a deseurilor in zonele Baltati si Ruginoasa, proiect de aproximativ zece milioane de euro, a intrat in impas dupa ce Consiliul National de Solutionare a decis ca procedura sa fie reluata pentru a patra oara. Cele mai afectate par a fi zonele urbane din judet, care se vad nevoite sa transporte in continuare pe fonduri proprii deseurile catre statia de la Tutora. Cazul oraselor Targu Frumos, Harlau, Podu Iloaiei si Pascani a fost analizat de catre autoritatile judetene, iar situatia pare una fara iesire.
Prin statiile de la Ruginoasa si Baltati, costurile erau mult mai reduse, insa contestatiile aparute in cadrul proiectului au facut ca procedura sa fie amanata pana in vara anului urmator.

„Ne-am intalnit in legatura cu faptul ca cel putin in comunitatile urbane avem parte de probleme majore privind spatiile de depozitare a deseurilor. Rolul acestora este acela de a reduce foarte mult din munca si de a scadea costurile, insa in momentul de fata s-a intarit licitatia si pana la mijlocul anului urmator nu vom avea parte de noul proiect. Pana atunci, primariile vor asigura costurile preluarii deseurilor, iar societatea Salubris SA va incerca sa ofere un pachet de servicii privind sortarea si transportul acestora. Este o chestiune temporara pe care incercam sa o rezolvam cat mai repede”, a spus prefectul Dan Carlan.

Autoritatile locale implicate s-au aratat si ele nemultumite de discutiile aparute. „Statiile de la Ruginoasa si Baltati nu s-au deschis, iar noi facem sute sau mii de kilometri pentru a depozita deseurile. Cred ca mai intai trebuia sa se amenajeze cele doua statii de sortare si abia apoi sa ni le inchida noua pe ale noastre. Atunci nu mai eram in situatia de fata”, a mentionat Ionel Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos.

Sursa BZI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow