25.2 C
Paşcani
vineri, iulie 1, 2022

Primul pas pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale

Veşti bune pentru păşcănenii care vor să achite cu cardul taxele şi impozitele locale. Consilierii au hotărât, în şedinţa de astăzi, ca municipalitatea să se înregistreze în Sistemul Naţional Electronic de plată online cu cardul. Este prima etapă după care va urma armonizarea softurilor şi a bazelor de date aşa încât contribuabilii să afle în timp real ce şi cât mai au de achitat la bugetul local. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierii liberali. Ei au motivat că este necesară implementarea sistemului de plată cu cardul, mai ales pentru contribuabili plecaţi la munca în străinătate sau pentru cei care nu au timp să aştepte la ghişee.
Proiectul a fost aprobat şi de o parte din consilierii PSD, în timp ce alţii s-au abţinut pe motiv că a mai fost votată o hotărâre asemănătoare, nr 106 din 2011, pe timpul administratiei Craciunescu, dar care nu a fost pusă în practică nici de fostul nici de actualul primar. Acum vechea hotărâre a fost abrogată iar cea nouă ar urma să fie bugetata pentru realizarea investiţiilor necesare.

Menţionăm că după implementarea noului sistem contribuabilii vor suporta comisioanele pentru plată cu cardul impuse de banca unde are contul iar administratia locală va achita cheltuielile pentru integrare şi mentenanţa a platformei online. Reprezentantii executivului local au precizat că imediat după controlul de legalitate a hotărârii de către Prefectura Iaşi administratia locală va înainta o cerere de înregistrare în Sistemul Naţional Electronic. De asemenea Primăria Paşcani trebuie să încheie un contract cu o bancă care va asigura tranzacţiile financiare. În câteva săptămâni de la încheierea acestor formalităţi păşcănenii vor putea să îşi achite taxele şi impozitele din faţa calculatorului, fără investiţii suplimentare din partea autorităţilor. Pentru că utilizatorii să aibă cont personal şi acces la informaţiile privind datoriile şi plăţile situaţia se complica puţin. Este nevoie de o resursă securizată de internet asigurată de STS şi acces la bazele de date ale Serviciului de Finanţe Publice Locale. Plata se poate face pentru început şi fără autentificare, doar prin completarea unui formular online, în orice zi şi la orice oră..
Sistemul de plată online a fost implementat cu succes în mai multe oraşe şi comune din ţară, inclusiv în judeţul Iaşi şi este folosit de milioane de contribuabili. Un reprezentant al  Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunţat recent ca după decembrie 2018 nu vor mai exista cozi la ghişee, plăţile urmând să fie făcute doar online.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow