13 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Primiti bani daca ramaneti fara curent

Ați rămas pe întuneric, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică? Nu mai trebuie să solicitați despăgubiri, pentru că, începând cu 2019, ele vor fi plătite automat consumatorilor casnici care s-au confruntat cu astfel de situații concrete.

Un act normativ care datează din 2016, referitor la standardul de performantă pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2019, consumatorii casnici primesc automat despăgubiri în cazul unor pene de curent. “Compensațiile datorate de operatorul de distribuție pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se plătesc utilizatorilor racordați la rețeaua electrică de distribuție la nivelul de joasă tensiune în mod automat, fără a fi necesară o solicitare din partea acestora”, subliniază documentul.
Același document stabilește și valoarea maximă a despăgubirilor acordate, care este de “30 lei, pentru un loc de consum și/sau producere racordat la RED (rețeaua electrică de distribuție – n. red.) la nivelul de JT (joasă tensiune – n. red.)”.
O anumită durată de timp
Totuși, compensațiile nu se vor acorda în cazul tuturor penelor de curent. Concret, consumatorii vor primi aceste compensații doar în cazul în care întreruperea de curent a avut o anumită durată, ce are valori diferite în funcție de condițiile meteo, scrie Avocatnet. Astfel, despăgubirile se acordă în cazul în care o avarie nu este remediată:
pentru mediul urban, cu excepția municipiilor reședință de județ, în condiții normale de vreme, în maximum șase ore;
pentru municipiile reședință de județ, în condiții normale de vreme, în maximum patru ore;
pentru mediul rural, în condiții normale de vreme, în maximum 12 ore;
pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale rețelei electrice de distribuție aflate în zona intravilană, în maximum 48 de ore;
pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale rețelei electrice de distribuție aflate în zona extravilană, în maximum 72 de ore.
Citește și Decizie de ultimă oră! Ce se întâmplă cu taxa de 2% pentru companiile din energie
Spre exemplu, în cazul unei avarii ce a survenit în condiții normale de vreme, adică nu au fost furtuni sau precipitații abudente, un bucureștean primește compensația de 30 de lei pe factura de curent doar dacă întreruperea în alimentarea cu electricitate a fost mai mare de patru ore.

Sursa: DC BUSINESS.RO

 

Alte articole