5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Primii pelerini la Sfânta Parascheva. Începe cel mai mare pelerinaj din țară

Au început să vină primii pelerini din cadrul celui mai mare pelerinaj din țară, ce va avea loc la Catedrala Mitropolitană din Iași, la Sfânta Parascheva, în perioada următoare. Oameni din Galați, Huși, București sau Buzău s-au așezat la rând marți, 4 octombrie, pentru a atinge sfintele moaște.

Credincioșii au venit mai devreme cu câteva zile bune, dat fiind faptul că Sfânta Paracheva este comemorată pe 14 octombrie, iar unul dintre motive este evitarea aglomerației. Nu vor mai fi restricții de niciun fel, cum a fost în anii trecuți din cauza pandemiei, astfel că se anunță un număr record de participanți.

Fiecare pelerin se așează la rând cu un gând, fie de a-i cere ceva Sfintei, fie de a-i aduce mulțumiri pentru împlinirile pe care oamenii consideră că au fost din dar divin.

Racla cu sfintele moaște va fi scoasă din catedrala prin tradițională procesiune sâmbătă, 8 octombrie și va fi depusă pe baldachinul cu flori din curtea ansamblului mitropolitan.

Pelerinajul va dura până pe 15 octombrie, însă dacă numărul participanților va fi foarte mare, racla va fi lăsată afară atât cât consideră organizatorii.

Credincioșii vor primi ceai, hrană, icoane și Ghidul Pelerinului, din partea organizatorilor.

Slujba Liturgică de pe 14 octombrie, când în calendarul ortodox este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, va fi oficiată începând cu ora 9.30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, iar în zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă.

Ceremonialul religios va putea fi urmărit şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

De precizat este faptul că și în municipiul Pașcani ar urma să fie organizat hramul Bisericii Sfanta Vineri, de pe strada Ceferiștilor, la fel ca în fiecare an, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow