10.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 2, 2023
Array

Primii pași pentru refacerea Palatului Cantacuzino

La dezbaterea de ieri, 4 februarie,  a fost adusă de mai multe ori în discuție problema Palatului Cantacuzino.

Cei care s-au înscris la cuvânt au  cerut informații legate de suma care este propusă pentru anul 2015 cu privire la reabilitarea acestei clădiri reprezentative pentru Pașcani.

Edilul pășcănean a explicat celor prezenți că se fac primii pași pentru reabilitarea palatului, dar procesul este unul de durată deoarece se dorește includerea sa într-un proiect amplu, care include un complex muzeal, compus din Biserica Sfinții Voievozi și zona de parc în care se află clădirea.

Primele demersuri necesare proiectului se referă la un studiu de fezabilitate, pentru care se vor aloca de la Bugetul local pe anul acesta 130 de mii de lei.

Pășcănenii prezenți la dezbatere au susținut că suma pentru aceste studii este foarte mare și că ele se pot face cu costuri mai mici, iar primarul a răspuns acestor afirmații, explicând că studiile acestea implică sume mare deoarece clădirea este un monument istoric și așa cum prevede articolul 2, al Legii privind protejarea monumentelor istorice, ”se stabilesc prin lege măsuri stimulative cu caracter economic sau de altă natură”.

Pășcănenii au înțeles în cele din urmă că etapele necesare pentru punerea în practică a acestui proiect amplu implica studii de specialitate care se fac în condițiile date de legile în vigoare.

Palatul Cantacuzino Roznovanu – Brătianu este unul dintre cele mai importante monumente din zona Pașcani și a fost trecut pe Lista monumentelor istorice, după ce a avut mai multe destinații.

Deoarece în prezent este într-o stare avansată de degradare, interesul cetățenilor pentru acest subiect este unul firesc și faptul că există implicare și din partea autorităților pentru valorificarea acestui monument, este un fapt îmbucurător.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow