19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Primeşti bani pe sticle şi borcane!

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Îţi cunoşti drepturile? În România, potrivit unei recente legi, firmele sunt obligate să preia ambalajele reutilizabile şi să restituie clientului valoarea lor.

Acest proces este definit în lege ca fiind „sistem depozit” ceea ce tot legea explică faptul că acesta este sistemul prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o sumă de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat.
Cine aplică acest sistem-depozit?
Articolul 10 alin. (2) din aceeași lege ne spune că: „Operatorii economici care produc şi/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul depozit în vederea asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare a acestora.”

Putem deduce astfel că orice firmă care produce sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile este obligată să folosească și să implementeze acest sistem-depozit!

Când vorbim de operatori economici prin lege se definesc care sunt aceștia: furnizorii de materiale de ambalare, producătorii de ambalaje şi produse ambalate, importatorii, comercianţii, distribuitorii, autorităţile publice şi organizaţiile neguvemamentale

Mai mult decăt atât, cei „care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să informeze consumatorii asupra sistemului depozit şi asupra sistemului de colectare a ambalajelor reutilizabile în vederea asigurării reutilizării multiple.”

Astfel, legea instituie și obligația de informare a consumatorilor cu privire la aducerea la cunoștință a faptului că la respectiva firmă este implementat acest sistem.

Cine poate primi banii înapoi pe produsele reutilizabile?
Legea ne indică în mod clar la articolul 13 faptul că firmele care vând produse care sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligate să primească alte ambalaje reutilizabile la schimb sau să ramburseze suma achitată pe acestea la solicitarea clientului.

„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalaje reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea depozitului.”

Această obligație se aplică însă doar la produsele comercializate de respectiva firmă.

Concluzie
În urma analizării legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje ajungem la concluzia că toate firmele care produc sau comercializează produse care sunt ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligate să aplice sistemul-depozit prin care cumpărătorii să poată să folosească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze acestora valoarea depozitului.

Întrebarea care se pune: care este suma care ar trebui să fie returnată în cazul în care se restituie ambalaje reutilizabile?

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
19.3 ° C
20.2 °
18 °
84 %
0.8kmh
7 %
mar
28 °
mie
29 °
joi
30 °
vin
31 °
sâm
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI