9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Primele taxiuri zburătoare ar putea apărea în Europa peste 3 ani

Primele taxiuri zburătoare ar putea apărea în Europa cel mai devreme în 2024, a anunțat Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA), citată de Reuters.

Mai multe firme europene au anunţat că dezvoltă tehnologii de vehicule pentru pasageri sau pentru transportul de mărfuri fără pilot, cum ar fi livrările de echipamente medicale.

„Cred că folosirea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a declarat Patrick Ky, director general al EASA.

Potrivit EASA, până în 2030, valoarea pieţei europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro şi vor fi create 90.000 de locuri de muncă. Aproximativ 31% din piața globală a noii tehnologii ar putea avea sediul în Europa.

EASA a început deja procesul de certificare a unor modele și se așteaptă ca primele aprobări să fie făcute până în anul 2024, a spus Ky reporterilor.

Startup-ul german Volocopter și susținătorii altor proiecte precum Aeroporturile de Paris speră să demonstreze cum funcţionează tehnologia până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Cât de repede vor intra în circulație aceste vehicule va depinde și de obținerea aprobărilor în cazul în care ele zboară peste centre urbane sau căi ferate, a adăugat directorul EASA.

Un studiu condus de EASA a arătat că aproximativ 71% dintre persoanele chestionate în şase zone urbane şi-au exprimat interesul în folosirea taxiurilor aeriene și a serviciilor de livrare,  iar 41% din aceştia cred că cel mai mult vor beneficia cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.

Siguranța este principala temere a celor chestionați, atât pentru drone, cât şi pentru taxiuri, precum şi zgomotul produs.

De asemenea, majoritatea celor intervievaţi s-au declarat îngrijoraţi de impactul asupra păsărilor sau a insectelor. Mulți şi-au exprimat și temeri legate de securitatea cibernetică.

Sursa DIGI 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI