Municipiul Paşcani nu este pregătit pentru a se apăra sau a face faţă în cazul unui focar de pesta porcină africană. Deocamdată nu au fost stabilite proceduri clare din care să reiese cine şi ce are de făcut iar acţiunile de informare publică lipsesc cu desăvârşire. Sunt principalele concluzii ale Unităţii Locale de Sprijin, în urma unei prime şedinţe care a avut loc astăzi la Primărie, convocată de primar. Acesta structură a fost înfiinţată în luna octombrie, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi are în componenţa 15 membri, funcţionari publici, reprezentanţii Poliţiei Locale şi Poliţiei Municipale, medici veterinari şi specialişti de la Ocolul Silvic şi Mediu.

Intalnirea a avut loc după ce zilele trecute,  zeci de cadavre de porci au fost găsite la marginea unor localităţi din judeţul Botoşani, adică la mai puţin de 100 de km de Paşcani.
In consecinta si administraţia locală trebuie sa se pregateasca pentru astfel de situatii. Trebuie să identifice o suprafaţă de teren unde ar putea fi îngropate cadavrele rezultate în urma aplicării măsurilor de control.
De asemenea trebuie luate măsuri de informare a cetăţenilor pentru depistarea bolii, anunţarea autorităţilor şi obţinerea de despăgubiri.

În momentul de faţă este interzisă comercializarea animalelor în târguri şi pieţe. Autorităţile au dat zeci de amenzi în ultima perioadă, în valoare de peste 140.000 lei.
Deocamdată nu au fost semnalate cazuri de pesta porcină africană în judeţul Iaşi. Unitatea Locală de Sprijin a ajuns la concluzia că sunt necesare măsuri urgenţe de preventive şi pregătire.

În acest sens,  primarul municipiului a cerut întocmirea unui plan de acţiune care va fi aprobat în urmatoarea şedinţa, până la sfârşitul acestei luni. De asemenea urmează să fie demarate procedurile de achiziţii pentru achiziţionarea de substanţe folosite în activităţi de prevenţie precum şi materiale şi echipamente specifice.

Slider