Dupa prima saptamana de activitate, in municipiul Pascani, a noului operator de salubritate, au aparut si primele concluzii. Reprezentantii asociatiei judetene care monitorizeaza activitatea operatorului spun ca pana la inceputul acestei saptamani au fost colectate 162 tone de gunoi din care sub 2% depozitat selectiv.
Foarte putin, spune directorul ADIS Iasi, cu mult sub media pe judet! Asta desi in fiecare punct de colectare din oras au fost puse europubele separate pentru cele 4 categorii de gunoi: sticla, plastic/metal, hartie si deseuri reziduale. Primele trei categorii sunt reciclabile iar gunoiul umed este depozitat, in final, la groapa ecologica de la Tutora Iasi.
Chiar daca informatiile au fost afisate si pe pubele, cei mai multi dintre cetateni au depozitat gunoiul amestecat.

Au aparut probleme si din cauza ca pubelele au fost incuiate, tocmai pentru ca deseurile menajere umede sa nu fie depozitate peste cele selectate, spun reprezentantii ADIS. Din acest motiv, unora le-a fost mai usor sa arunce pe jos pungile pline cu gunoaie. De asemenea au fost gasite containere distruse sau rasturnate iar in unele cartiere au fost furate.

Directorul asociatiei de salubritate a anuntat in cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” ca vor fi luate masuri immediate pentru rezolvarea acesto probleme. In cartierele de case va fi suplimentat numarul de centre de colectare selectiva, de regula in apropierea centrelor comerciale. De asemenea europubelele nu vor mai fi incuiate si vor fi intensificate campaniile de informare pentru colectare selectiva, in randul populatiei.

In randul cetatenilor, parerile sunt impartite. Unii sunt multumiti, altii solicita ca noul operator sa colecteze gunoiul si duminica, mai ales in zonele centrale, iar Politia Locala sa intervina pentru sanctionara celor care vin cu masinile sau carutele pline cu gunoaie si umple containerele sau a celor care le rascolesc.

In astfel de situatii sunt necesare masuri promte, spune directorul ADIS, Razvan Gehorghiu. In regulamentul judetean de salubritate , aprobat si de Consiliul Local Pascani sunt prevazute sanctiuni, inclusiv impotriva celor care nu respecta regulile de depozitare selectiva, iar preluarea si valorificarea gunoiului reciclabil, depozitat in containere, de alte persoane decat muncitorii de la salubritate este considerate infractiune.

Politia Locala anunta ca incalcarea regulilor de depozitare a deseurilor menajere va fi sanctionata cu amenzi de la 200 la 1000 lei. Pana acum au fost aplicate deja 31 de contraventii.

Si primaria Pascani urmareste cu atentie activitatea noului operator de salubritate. Cea mai mare grija este cantitatea de gunoi menajer depozitata fara sa fie selectat. Cu cat este mai mare, cu atat cresc facturile care trebuie decontate din bugetul local. In schimb cantitatile de deseuri reciclabile se scad din nota de plata.

Mentionam ca noul operator de salubritate are deschis un birou si la Pascani, in cladirea societatii CLP Ecosalubritatea SA Passcani , din strada Morilor, nr. 6. Cei care vor sa faca reclamatii sau au nevoie de informatii suplimentare pot suna la nr de telefon 0743 10 43 44.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider