17.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

Primarul Pascaniului, mandatat de Consiliul Local sa voteze majorarea pretului la apa

 

Edilul municipiului Pascani a primit mandat din partea consilierilor pentru a aproba prin vot majorarea pretului la serviciile de apa si canalizare, in cadrul sedintei Adunarii Generale a asociatiei judetene ARSACIS. Proiectul a fost dezbatut in cadrul sedintei extraordinare de ieri si aprobat doar de consilierii PSD, in timp ce consilierii din opozitie nu au participat la vot.

Pretul serviciilor de apa si canalizare ar urma sa creasca de la 6,26 la 6,72 lei pentru fiecare mc de apa furnizat si canalizat, de la 1 iulie 2017. Hotararea va fi luata in sedinta din acesta luna prin votul majoritatii primarilor din judet, conform mandatelor primite de la Consiliile Locale. Solicitarea de majorare a venit din partea unor primari de comune, in vederea cresterii fondurilor destinate investitiilor in retelele de apa si canalizare, iar noul pret a fost avizat de ANRSC.

Chiar daca primarul a atras atentia ca in cazul unui vot negativ administratia locala ar fi fost in situatia de a plati din bugetul local diferenta de pret, opozitia nu au fost de acord cu proiectul de hotarare. Consilierul Claudiu Bodoasca a motivat ca nu voteaza pentru majorarea pretului la apa deoarece o parte din bani vor merge in profitul societatii. In replica consilierul Vasile Haldan a atras atentia ca profitul societatii ApaVital nu este cheltuit sau impartit ci este una dintre sursele de investitii, dupa ce este redirectionat de Consiliul Judetean in contul societatii.

In acelasi context, Marius Pintilie a spus ca nu voteaza proiectele pentru operatorul iesean, pana cand acesta nu achita redeventa la apa, la valoarea solicitata de consilieri si  datoriile catre PSA, obligatie anulata administrativ de instanta de judecata, pe 9 mai.

In expunerea de motive se arata ca pretul apei nu a mai fost majorat din anul 2013 si ca de atunci au crescut cheltuielile de personal, in urma extinderii ariei de operare in municipiul Pascani si alte 11 comune din judet. De asemenea ar fi nevoie de majorarea fondului de intretinere si dezvoltare pentru finantarea investitiilor. In momentul de fata Apavital se afla pe locul 31 din 43 in clasamentul preturilor pentru serviciile de apa si canalizare si va urca pe locul 26, dupa majorare. In acelasi timp si alti operatori au solicitat avizul ANRSC pentru majorari de pret. Societatea de apa din Constanta cea care a fost exemplificata ca solutie alternativa de unii consilieri, se afla pe primul loc cu cel mai mare pret, 8,78 lei/ mc.

Alte articole