3.8 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

Primarul Pascaniului, blocaj abuziv la Spitalul de Urgenta, pana la numirea “managerului meu”

Spitalul de Urgenta din Pascani ce confrunta cu probleme tot mai mari din cauza lipsei de personal. Din cele 772 de posturi din organigrama aprobata de legislativul local, doar 499 sunt ocupate iar 273 sunt vacante.

Situatia s-a acutizat incepand de anul trecut in urma pensionarilor cadrelor medicale si prin expirarea contractelor temporare incheiate in timpul starii de urgenta pentru combaterea pandemiei. In anul 2021 au plecat din spital 24 de salariati din care 4 medici si 7 asistenti medicali iar in prima jumatate a anului curent 13 salariati din care un medic si trei asistenti medicali.

Deficitul de personal este asigurat de ceilalti salariati, prin rotatie, iar la unele servicii medicale s-a renuntat. Situatia a fost semnalata administratiei locale , de doua ori in ultimile luni de zile, dar primarul municipiului a blocat angajarile, in mod abuziv. Subiectul a fost discutat si in cadrul ultimei sedinte a legislativului local.

Pe ordinea de zi s-au aflat doua proiecte de hotarare care vizau activitatea unitatii medicale. Primul dintre ele a avut ca obiect completarea Consiliului de Administratie, cu membrii desemnati de Directia de Sanatate Publica. De asemenea a fost modificata organigrama prin transformarea unor posturi conform solicitatilor Ministerului Sanatatii.

Consilierul PMP Sorin Olariu a atras atentia ca cele doua proiecte nu rezolva problema deficitului de personal. El a participat online la sedinta Consiliului Local de la sfarsitul lunii august a.c.

Situatia a fost explicata de directorul medical interimar Iuliana Padurariu. Ea a precizat ca spitalul pascanean face fata, cu greu, solicitarilor, mai ales in perioada pandemiei si ca este necesara suplimentarea numarului de salariati.

Posturile vacante au fost cuprinse in organigrama pentru anul in curs si bugetate pentru a putea fi ocupate, au mai explicat reprezentantii Spitalului de Urgenta Pascani. Ambele documente au fost aprobate de Consiliul Local. Desi nu era nevoie din punct de vedere legal, conducerea unitatii a solicitat aprobarea edilului pentru organizarea concursurilor de stricta necesitate.

BLOCAJ ABUZIV, PANA LA NUMIREA NOULUI MANAGER

Primarul municipiului a explicat ca nu a aprobat ocuparea posturilor vacante deoarece era in desfasurare concursul pentru desemnarea noului manager , care va veni cu propriile propuneri de organizare si conducere a spitalului. Ediul a mai spus ca desi concursul va fi reluat pentru ca nu s-a calificat nici un participant, in maxim o luna de zile va desemna o noua conducere interimara si ca de aceasta data va aproba cererea de suplimentare a personalului.

In acelasi context consiliera Gabriela Nedelcu a atras atentia ca la un spital de urgente fiecare zi conteaza si ca astfel de amanari nejustificate nu sunt premise.
De asemenea primarul a fost intrebat de ce a blocat angajarile la spital, in conditiile in care nu are nici un drept sa o faca.

PRIMARUL MINTE! STIA CA SUNT BANI PENTRU SALARII!

Conform prevederilor legale, Spitalul de Urgenta Pascani nu este subordonat edilului. Bugetul si organigrama sunt aprobate de consilierii locali iar managerul si Consiliul de Adminsitratie iau deciziile necesare privind organizarea si cheltuielile unitatii medicale. La Pascani primarul Marius Pintilie a solicitat schimbarea secretarului Primariei din conducerea unitatii medicale si a numit un functionar din administratia locala, care a fost ales, ulterior, in functia de presedinte al CA-ului. El a motivat ca a nu a aprobat ocuparea posturilor vacante si pentru faptul ca nu a fost informat daca in bugetul spitalului sunt banii necesari pentru plata salariilor. In realitate, in trei adresele trimise de conducerea unitatii medicale se arata ca toate cheltuielile de personal sunt cuprinse in bugetul pentru anul 2021, aprobat de consilierii locali.  Vezi corespondenta de mai jos.

Mentionam ca in timpul dezbaterilor privind soarta spitalului multi dintre alesii locali au dat semne de lipsa de interes sau plictiseala. Si primarul Marius Pintilie era mai preocupat de telefonul mobil, decat de semnalul de alarma tras de directorul medical.

CORESP SPITAL

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI