26.5 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Primarul Pascaniului acoperă afacerile cu depozitele ilegale de gunoaie

- Advertisement -

Este sau nu legala depozitarea deșeurilor de orice fel in alte locații decât cele special amenajate? La Pașcani acesta întrebare pare sa aibă doua răspunsuri diametral opuse.
La începutul săptămânii Primăria municipiului Pașcani a fost amendată cu 60 000 lei de Garda de Mediu pe motiv ca a depozitat, în mod ilegal, mai multe remorci cu pământ amestecat cu prundiș si deseuri de plastic si hârtie, pe o suprafață de teren care aparține unui cetățean, in suburbia Sodomeni.

Primarul Marius Pintilie a anunțat in cadrul conferinței săptămânale de presa ca juriștii instituției vor ataca in instanță acesta sancțiune . El a spus ca a aflat de la viceprimar ca muncitorii din subordine ar fi descărcat pe un teren privat, cu acordul proprietarului, pământ si balast rezultat in urma acțiunilor de curățenie a unor rigolei si ca celelalte deșeuri găsite acolo, ar fi fost depozitate de alte persoane.

In realitate odată cu transportul deșeurilor provenite de la decolmatare au fost aduse si depozitate si gunoaiele de pe santuri dar acestea ar fi fost stranse a doua zi după reclamație si predate unei societăți de colectare. Precizarie au fost făcute chiar de viceprimarul Cristian Rățoi in cadrul emisiunii Pulsul Zilei.

Din imaginile surprinse de consilierul Sorin Olariu reiese foarte clar zona respectiva este plina cu gunoaie. Este vorba despre cca 150 mc pământ dar si cca 50 mc de deșeuri conform procesului verbal de constatare întocmit de comisarii gărzii de Mediu. Din același document reiese forate clar ca Primăria Pașcani a fost amendată pentru încălcarea normelor de mediu prin depozitarea deșeurilor, indiferent de cantitate sau tipul lor, in alte locuri decât cele special amenajate, situație trecută cu vederea de edil.

“ In cadrul controlului GNM-CJ laşi din data de 14.07.2022, abandonarea deşeurilor se onfirmă la locaţia aferentă DC 111, str. Morilor, terenul afectat de depozitári neconforme de deşeuri, situat între Sodomeni şi Paşcani, având două căi de acces dotate cu bariera. Primăria Paşcani, prin serviciul din subordine, a depozitat la această locație material provenit de la decolmatarea rigolelor și șanțurilor, iar anterior a depozitat deşeu inert, în volum aproximativ de 150 mc; volumul de material provenit de la curățarea sanţurilor fiind de aproximativ 50 mc. P pentru abandonarea acestor tipuri de deşeuri Primăria Paşcani a fost sancţionată în baza OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu amendă în cuantum de 60000 lei pentru încălcarea obligaţiilor ce îi revin pe linie de protecție a mediului.”

Reprezentanții Gărzii de Mediu au mai depistat si alte depozite ilegale de gunoi in Pașcani.

Pe strada Morilor au fost găsiți aruncați saci cu moloz si materiale de construcții precum si fragmente de mobila si material plastic. De asemenea in Cartierul Fantanele a fost găsită o cantitate de cca 3 mc de gunoi aruncată pe un sant de desecare. Din imaginile de la fata locului reiese ca problemele ar fi mult mai mari. Sute de metri de teren sunt acoperite cu gunoaie. Zonele respective trebuie curățate de Primăria Pașcani.
“La locația din str. Morilor au fost constatate şi depozitări de deşeuri mixte – plastic, spumă poliuretanică, saci de rafie cu moloz, fragmente de mobilier, plăci de azbest; în acest sens au fost solicitate date de identificare a proprietarilor în vederea desfășurării unei proceduri de control. Depozitare de deşeuri de volum redus, aproximativ 3 mc, a fost constatată și în cartierul Fântânele, motiv pentru care s-a dispus salubrizarea locației respective. De asemenea, a fost impusă măsura complementară ce priveşte degajarea depozitelor neconforme menționate, constând în material provenit de la curăţarea sanțurilor şi rigolelor, pentru terenul situat la DC 111, în condițiile prevăzute de legislația de mediu în vigoare. In urma controlului din 14.07.2022 au fost impuse trei măsuri de remediere a situației, în sarcina Primăriri Paşcani, respectiv gestionarea deşeurilor de lalocația str. Morii, DC 111, raportarea rezultatelor la GNM-CJ Iaşi şi furnizarea datelor de identificare a proprietarilor/deținătorilor amplsamentului în discuție.”
In cadrul aceleiași conferințe de presa, primarul Marius Pintilie nu a făcut precizări privitor la proprietarul terenului care a permis administrației locală depozitarea gunoaielor. Aceeași persoana a achizitioant si alte terenuri pe care sunt îngropate deșeuri si gunoaie sub pretextul acoperirii unor gropi. In astfel de situații Poliția Locală aflata in subordinea directa a edilului ar fi trebuit sa facă constatări la fata locului si sa dea amenzi atât proprietarilor car si celor care au depozitat. Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin ca încă se fac cercetări in acesta chestiune.
Menționăm ca administratia locală din Pașcani a mai fost sancționată in acest an de Garda de Mediu , cu 5000 lei pentru neindeplinirea obligațiilor privind colectarea selectiva si cu 20 000 lei in luna februarie a.c. pentru tăierea unor copaci, fără avize. Sumele au fost achitate din bugetul local si nu au fost încă recuperate de la cei responsabili.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow