26 C
Paşcani
duminică, iunie 26, 2022
Array

Primarul Pantazi vs secretarul Zuzan. Război pentru stăpânirea “Republicii Pașcani”

Macar o data in viata v-ati intrebat desigur, cine conduce cu adevarat municipiul Pascani. De la televizor s-ar crede ca o fac politicienii sau oamenii de afaceri sau poate primarul, ales prin vointa poporului. In realitate, adevarata  putere o detin baietilor destepti, cei care inteleg si manipuleaza informatia si legislatia in vigoare,  dupa bunul plac. Din aceasta categorie face parte si secretarul primariei, Mircea Zuzan, un adevarat maestru in domeniu. Niciun primar nu i-a rezistat pana acum, majoritatea oamenilor de afaceri din Pascani, functionari si consilieri ii stiu de frica.

Fostul primar, Neculai Ratoi a incercat, fara succes, sa scape de el vrand sa ii obtina o avansare ca secretar de stat in M.A.I. Pana la urma a fost nevoit sa imparta puterea administrativa cu el, in mod evident si beneficiile. A fost o coabitare reciproc avantajoasa bazata pe un santaj ordinar. Zuzan la apărat pe Ratoi sa nu faca prostii si l-a scos din multe belele, mai ales atunci cand era incoltit de dusmani. La randul lui, Ratoi l-a lasat pe lup paznic la oi, asa incat unii functionari si prieteni ai secretarului au muls Pascaniul ani buni.

A venit randul fostului primar, Grigore Craciunescu. Mult mai lacom, prea inganfat si incapatinat sa respecte ceva si fara sa fie dispus sa imparta cu altii, doctorul liberal a incercat sa scape in mod brutal, de acelasi secretar.  A complotat impotriva lui, l-a reclamat si amenintat, dar Zuzan nu a cedat. A rezistat si a actionat pe toate fronturile, asa incat Craciunescu a pierdut alegerile locale, iar acum este la un pas de puscarie.

Razboiul pentru stapanirea Republicii Pascani a intrat intr-o alta etapa, dupa alegerile locale din 2012. Actualul primar Dumitru Pantazi, cu multa experienta in administratia locala, dar si de business, a preferat sa taie capul sarpelui, decat sa fie sugrumat. S-a intamplat astazi, in sedinta Consiliului Local Pascani, executia fiind facuta de consilierii sai din PSD.  Rapid si fara regrete, cu sange rece chiar daca odinioara, cei doi erau de partea aceleiasi baricate, pentru un interes  comun.

Unii cred ca motivul acestui razboi ar fi controlul asupra Consiliilor de Administratie de la societatile aflate in subordinea legislativului local.  Dupa parerea mea, aceasta este o miza secundara, deoarece PSD –ul detine majoritatea la regii, cu sau fara votul lui Zuzan, iar Pantazi s-a inteles foarte bine cu directorii de acolo, indiferent de culoarea lor politica.

Adevarata miza este obtinerea controlului asupra Primariei Pascani. Desi a castigat alegerile locale cu o majoritate covarsitoare, Dumitru Pantazi nu a avut niciodata controlul asupra serviciilor si functionarilor din Primarie. Singurii de partea lui sunt cei doi consilieri personali, administratorul public Gica Zanet si viceprimarul Vasile Axinte. In rest, cu putine exceptii, salariatii Primariei au fost la ordinul secretarului Mircea Zuzan, cel care le avizeaza actele, care ii acopera sau le apara interesele la nevoie, cel care a stiut sa imparta cu ei riscurile, dar mai ales beneficiile de pe urma istovitoarelor „relatii publice” cu pascanenii contribuabili.

Pantazi a inteles, cam tarziu, ca nu poate colabora cu Zuzan fara sa faca compromisuri greu de acceptat, ca trebuie sa preia controlul pentru a se impune in fata subordonatilor sai. Si a facut-o astazi, fara regrete! Erau in joc nu numai mandatul de primar, ci si viitorul sau politic. In sedinta de astazi, el a spus ca este blocat de functionarii din Primarie in frunte cu secretarul Mircea Zuzan, ca nu ii sunt respectate dispozitiile si ca sute de cereri si probleme de la cetateni stau in asteptare, de prea mult timp, din cauza unui sistem administrativ ineficient. Vom vedea daca executia de astazi va schimba ceva maine. Daca nu avem nevoie de o alta primarie, de alti functionari poate chiar si de un alt primar.

PS: Mircea Zuzan a gresit subestimandu-i, chiar provocandu-i pe consilierii PSD.  Mult mai experintanti decat cei ai fostului primar, acestia au reactionat promt la santajul si arogantele secretarului. L-au executat public luandu-i atat banii, cat si functiile de conducere.

 

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow