2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

Primarul nemultumit de autobuze, dar nu are bani de altele noi. Autobuze electrice, din fonduri UE, peste cativa ani de zile

La aproape un an de la infiintarea noului serviciu de transport public local si achizitionarea a cinci autobuze second- hand, noul primar al municipiului Pascani a facut declaratii surprinzatoare. In cadrul unei conferinte de presa, el a spus ca administratia locala a cumparat niste „cazane” la care, acum, trebuie platite ratele iar datoria operatorului este sa le faca sa fie functionale. Precizarile au fost facute in contextul in care, in legatura cu unul dintre autobuze, cel de rezerva, s-a spus ca ar fi stricat.

In replica directorul societatii, Leonard Ursu, a precizat ca toate autobuzele sunt functionale si cu inspectiile tehnice la zi, iar atunci cand apar defectiuni ele sunt reparate.

„Aceste autobuze sunt fabricate in 2008 si sunt in stare de functionare, cursele efectuandu-se zilnic, fara a exista probleme in legatura cu efectuarea traseelor. La o simpla aspectare, aceste autobuze arata suficient de bine si din cunostintele “mai plăpânde” ale conducerii, nu au forma de cazan. Mai mult decat atat, atat si-au putut permite autoritatile publice locale sa cheltuie pentru a investi in infrastructura de transport public local, in conditiile in care au delegat acest serviciu unei societati cu capital integral al UAT Municipiul Pascani. Cu toate acestea, conducerea societatii a facut si face eforturi in continuare pentru a oferi cetatenilor servicii de calitate, fara a se raporta la sumele investite de autoritatile publice locale, desi unul din atributiile acestora este de a face investitii in serviciile publice locale.” se arata intr-un comunicat de presa.
De asemenea directorul Leonard Ursu atrage atentia ca primarul ” incearca sa induca in randul cetatenilor, anumite temeri si neincredere in serviciile publice prestate de operatorul local de transport public.

„Observam ca, in permanenta, domnul Primar incearca sa induca in randul cetatenilor, anumite temeri si neincredere in serviciile publice prestate de societatea noastra si nu numai.
Rugam pe aceasta cale pe domnul Primar sa tina cont de faptul ca societatii noastre i s-a delegat serviciul de transport public local de calatori prin curse regulate in Municipiul Pascani, in conformitate cu prevederile Contractului de delegare nr. 15888/16.09.2020, iar societatea incearca cat poate mai bine sa isi indeplineasca sarcinile delegate. Insa, se pare ca, in loc ca autoritatile publice locale sa ne sprijine in prestarea serviciului, incearca prin orice mijloc sa ne acuze si sa ne aduca prejudicii de imagine.
Pentru a efectua serviciul public delegat, Operatorul local a obtinut Licentele si avizele necesare. Precizam ca acestea nu puteau fi acordate daca mijloacele de transport utilizate in prestarea serviciului nu indeplineau cumulativ urmatoarele conditii” se arata in acelasi comunicat.

Intrebat daca are in vedere ca in lista de invetitii pentru anul 2021 sa fie cuprinsa si achizitionarea de noi autobuze, primarul Marius Pintilie a explicat ca modernizarea transportului public local va fi facuta abia peste cativa ani de zile, din fonduri europene, dupa ce Primaria va avea realizat un studiu de mobilitate in acest sens.

Noile autobuze ar urma sa fie electrice. Edilul pascanean a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute municipiul Turda, localitate care a achizitionat 9 autobuze mici si 10 mari, toate electrice cu o investitie de peste 11 milioane de euro din fonduri europene. Marius Pintilie s-a intalnit cu primarul Cristian Octavian Matei pentru a discuta despre implementarea acestui proiect, se arata intr-o informare postata pe pagina de Facebook a Primariei Pascani.
„Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie , alături de deputatul Sorin Năcuță, au efectuat o vizită în Municipiul Turda pentru a analiza modul în care a fost implementat proiectul prin care a fost schimbat complet transportul public din localitate, dorind să afle rețeta succesului direct de la sursă. În vizita de ieri din Municipiul Turda, primarul Marius Pintilie a mers la societatea locală de transport public, care a achiziționat autobuze electrice prin fonduri europene. Alături de Sorin Năcuță , deputat în Circumscripția 24 Iași, au discutat cu reprezentanții societății despre sistemul de E-ticketing, monitorizarea prin GPS, costurile sistemul de transport pe ansamblu și despre cheltuielile de mentenanță, ținând cont de specificul electric al autobuzelor.”

Mentionam ca Primaria Pascani a cumparat cinci autobuze second-hand in vara anului 2020. Valoarea contractului este de 788 375 lei, bani care trebuie achitati in rate, pe parcursul a cinci ani de zile, cate 22.000 lei luna. Pana acum a fost achitata suma de 200 000 lei. Autobuzele sunt Euro 4 si cu aer conditionat, cu o vechime de 8 ani de zile.

Alte articole