10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Primarul din Tătăruși a mutat un sat din Austria la el în comună. Chiar și străinii vor să își construiască case aici. „Spun că au ajuns în Europa”

Una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Iași este Tătăruși, numită și „Mica Bucovină”, desprinsă parcă din povești. Cei care vin din alte zone ale țării în localitatea cu 5.600 de suflete spun că satele sunt la fel ca cele din Austria. Comuna a fost modernizată începând cu anul 2004, în primul mandat al primarului Costel Iosub, care spune că nu trebuie să existe diferențe între sat și oraș, întrucât există soluții pentru dezvoltarea mediului rural

 


Una dintre comunele din Iași care s-a dezvoltat și a devenit un exemplu pentru alte localități este Tătăruși, situată la 100 de kilometri de Iași. Chiar la intrarea în comuna Tătăruși, din Iași, există o poartă care anunță vizitatorii că au pătruns în „Țara fagilor”. Drumurile curate, modernizate, casele frumos aranjate, cu flori în fața fiecărei curți, liniștea și aerul curat, dar și stâlpii de pe marginea drumului cu panouri fotovoltaice și eoliene atrag atenția chiar de la intrarea în localitate. Jumătate din teritoriul administrativ al comunei, peste 4.000 de hectare, este acoperită cu păduri de fagi de aici și mândria localnicilor, care și-au supranumit comuna „Bucovina Mică”, pornind de la faptul că „Bucovina” înseamnă „Țara fagilor”.

„Este cea mai veche localitate din zonă atestată documentar la 2 iulie 1398. Este situată la 10 kilometri de Suceava și aproape 100 de kilometri de Iași. Existența noastră este legată mai mult de Suceava, de Bucovina, care înseamnă pădure de fagi. Din cele 8.000 de hectare, cât înseamnă suprafața comunei, peste 4.000 sunt împădurite preponderent cu fagi. Aveți și rezervația forestieră, cu o faună și floră deosebită, care este atractivă pentru turiștii și curioșii din zonă. Aici găsim cel mai curat aer”, spune Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Costel Iosub, primar Tătăruși: „Spun că satele din Tătăruși seamănă cu cele din Austria”

Edilul se laudă cu faptul că oamenii care trec de poarta de la intrarea din Tătăruși spun că au ajuns în Europa.

„Am observat două opinii din partea celor care vin aici. Una este de la taximetriștii din Pașcani care, după ce trec de poarta de la intrarea în comună, spun că au intrat în Europa și alta este de la cei care vin în vizită aici, chiar și din alte zone ale țării sau din străinătate, care spun că satul din Tătăruși seamănă cu cele din Austria”, mai spune primarul comunei, care adaugă că în ultimii ani persoane care locuiesc în orașul Iași au cumpărat teren în satele din Tătăruși și vor să își construiască case.

„Știu de la cei de la fond funciar că există aceste intenții din partea unor persoane. Ba chiar un cetățean englez, prieten cu o fată care a copilărit în Tătăruși, ne-a spus că ar vrea să cumpere teren aici să își facă o casă. Ca în alte comune sunt mulți tineri plecați în străinătate pe care îi așteptăm să revină acasă. Mai mult de atât, garantez că Tătăruși nu va fi unul din satele părăsite, ci unul interesant pentru tătărușeni, în special, dar și pentru cei care ne calcă pragul”, mai spune Costel Iosub.

Continuarea pe BZI

Alte articole