22.7 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Primăriile, amendate pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă

Mai multe primării din apropierea municipiul Pașcani au fost amendate de Garda de Mediu Iași cu sume mari de bani, pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor. Inspectorii de mediu au efectuat controale în 12 comune și au aplicat în total 22 de amenzi, iar valoarea este uriașă: 362.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Iași, în urma verificărilor au fost constatate nereguli legate de faptul că nu a fost atins nivelului de reciclare stabilit de legislație de minimum 50% și nu au fost luate măsurile de salubrizare în zonele afectate de depozitări necontrolate de deșeuri.

Astfel, cel mai aspru amendate a fost primăria Miroslovești cu suma de 70.000 lei și Moțca cu 60.000 de lei. Conform spuselor primarului de la Miroslovești, Constantin Cojocaru amenzile sunt nejustificate, iar edilul contestă sancțiunile. Precizăm că printre abaterile găsite în comună se numără coeficientul prea mic de colectare selectivă, depozitarea deșeurilor pe marginea străzii de către localnici, dar și identificarea unei zone în care s-au incendiat gunoaiele deși acest lucru este interzis prin lege. Ca urmare a acestor nereguli, primăria a achitat în termen de 24 de ore suma de 15.000 lei,  reprezentând jumătate din minimul amenzii.

Continuând topul primăriilor amendate, aici regăsim și comuna Cristești care trebuie să plătească suma de circa 25.000 lei, urmată de comuna Vînători care a fost sancționată de comisarii Gărzii de Mediu cu 15.000 lei. La Tătăruși au fost aplicate sancțiuni în valoare de doar 5.000 lei, iar la Lespezi de 3.000 lei.

Amenzi au fost date și la Valea-Seacă. Aici, primăria a fost amendată cu 7.000 de lei. Discuții privind modul deficitar în care se face colectare selectivă la Valea-Seacă au avut loc și în cadrul ședinței care s-a desfășurat vineri, 29 octombrie, la sediul primăriei. Consilierii locali susțin că în comuna se imune achiziția de pubele de culori diferite pentru colectare selectivă.

Referitor la comunele Stolniceni-Prăjescu și Heleșteni, edilii susțin că în urma controalelor nu au fost aplicate sancțiuni.

Precizăm că nici la Pașcani nu au fost date amenzi. În municipiu, rata de reciclare urmează un trend ascendent,  iar conform declarațiilor făcute de primarul Marius Pintilie, pentru luna septembrie, s-a înregistrat o creștere a cantității de deșeuri reciclabile și implicit, al coeficientului de colectare selectivă care atingea un nou prag, 5, 37%.

Amenzile aplicate în cele 12 comune în care au avut loc controale efectuate de inspectorii Gărzii de Mediul Iași explică în mare parte situația la nivel național. România se află pe locul 15 în topul celor mai poluate state din Europa și pe locul 26 în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. Este o rată de patru ori mai mică decât media europeană, reflectând situaţia dezastruoasă a gestionării deşeurilor din ţara noastră.

Mai exact, România avea o obligație față de Uniunea Europeană pentru a ajunge să recicleze 50% din deșeurile municipale până în 2020. Acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate. În top, pe ultimul loc după România mai este doar Malta cu 6,5%. Cifrele vorbesc de la sine în contextul în care media europeană este de 47%. Ca urmare a acestei situații, România este obligată să plătească penalizări.

Precizăm că următoarea țintă este stabilită pentru anul 2025, când țara noastră trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%, ceea ce pare dificil de atins în contextul în care realitatea timpurilor prezente rezidă în existența gropilor de gunoi ilegale şi în dezinteresul românilor pentru colectarea selectivă.

 

Alte articole

Programul transportului public din Pașcani, în perioada sărbătorilor pascale

Operatorul local din municipiul Pașcani a anunțat programul de...

O nouă oportunitate de formare pentru cadrele didactice ale Școlii Gimnazile Speciale Pașcani

C.P. Prin programul de 𝐀𝐜𝐫𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐄𝐝𝐮𝐜𝐚ț𝐢𝐞 Ș𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫ă 𝟐𝟎𝟐𝟑-𝟏-𝐑𝐎𝟎𝟏-𝐊𝐀𝟏𝟐𝟏-𝐒𝐂𝐇-𝟎𝟎𝟎𝟏𝟒𝟔𝟐𝟓𝟐,...