14.7 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Primăria Paşcani protejează ilegalităţile cu morminte. Tranzacţii cu locuri de veci pe domeniul public

Primăria Paşcani acoperă hoţiile din cimitirul municipal. Cel puţin aşa reiese de vreme ce nimeni nu vrea să clarifice situaţia juridică a terenului aflat pe domeniul public dat spre folosinţă, fără acte, bisericii “Înălţarea Domnului”. Mai exact reprezentanţii administratiei locale nu vor să spună, cla,r dacă credincioşii trebuie să plătească sau nu locul de veci, în cimitir şi mai ales în ce condiţii.
Reporterii BIT TV au solicitat astăzi un punct de vedere pe această temă în urma unei noi reclamaţii. Familia unui bărbat decedat din Paşcani susţine că ar fi dat suma de 6300 de lei pentru un loc de veci în cimitir şi încă 1000 de lei pentru săparea gropii. Asta dup ace reprezentanţii bisericii i-ar fi trimis sa îl îngroape în cimitirul de la Bosteni sau Sodomeni. Problema a fost rezolvată după efectuarea tranzacţiei iar mâine este programată înmormântarea. Nimeni nu a vrut să apară în faţa camerei de luat vederi şi nici să spună cui a dat banii. Singurul care a avut curajul să critice astfel de practice a fost Gheorghiţă Crasmaru, fiul decedatului, întors de curând din Italia.
Părintele protopop Pavel Postolache spune că este vorba de o neintelegere. El a precizat pentru BIT TV ca  biserica nu a încasat nici un leu pentru teren şi ca locul de veci ar fi fost cumpărat de la  familia Timofte de pe strada Crinilor. Altfel spus ar fi avut loc o nouă tranzacţie ilegală cu o suprafaţă de teren dîn domeniul public al municipalităţii.
Părintele Postolache recunoaşte că astfel de practici sunt curente şi că cei care au locuri de veci le vând altora, în funcţie de ofertă. În mod evident plata se face fără nici un document pentru că domeniul public nu poate fi vândut.
În aceeaşi situaţie s-au aflat sute de păşcăneni iar ilegalităţile continuă fără ca autorităţile locale să intervină. De câţiva ani de zile reprezentanţii Primăriei au promis că vor amenaja un nou cimitir cu un regulament clar de folosinţă şi taxe aprobate de Consiliul Local. Până acum nu s-a făcut nimic iar afacerea cu morminte, pe domeniul public a rămas tot la discreţia preoţilor.

Alte articole