17.3 C
Paşcani
miercuri, septembrie 27, 2023
Array

Primaria Pascani blocheaza investitiile si refuza sa incaseze mai multi bani. Sute de cereri de concesiune asteapta sa fie aprobate de ani de zile

pascani2_mare

Primaria Pascani sta pe o mina de aur pe care nu o exploateaza. Este vorba despre situatia cererilor de concesiune care stau in asteptare  prin sertarele Primariei de ani buni si care pot aduce venituri suplimentare la bugetul local, totodata pot genera  si locuri de munca pentru pascaneni.

In ultimii ani, sute de astfel de cereri au fost depuse de oamenii de afaceri din municipiu dar din diferite motive ele nu au ajuns pe masa de lucru a comisiei de urbanism sau chiar in plenul  Consiliului Local.

Un alt motiv a fost legat de faptul ca multi afaceristi au intocmit cererile cu multi ani in urma iar intre timp documentatia a expirat ori legislatia s-a schimbat. Greseala administratiei publice a fost cea de intarziere al raspunsului pentru aceste cereri de concesiune. Conform legii, cei care depun o cerere de acest tip trebuie sa primeasca un raspuns in maxim 30 de zile, iar cum unor afacerisiti nu le-a fost dat raspunsul nici in ziua de azi, acestia cel mai probabil au renuntat.

In momentul de fata exista societati care ocupa spatii publice ilegal, unii sunt chiar pe spatiul verde, asta pentru ca nu au incheiat un contract de concesiune cu administratia publica.

Seful comisiei de urbanism, Vasile Plesca spune ca din sutele de cereri doar 42 au ajuns la Comisia de Urbanism asta pentru ca multe dintre ele nu indeplineau conditiile legale. Tot el, spune ca luni, in sedinta de urbanism la care vor participa primarul, secretarul, cat si angajatii de la urbanism si de la patrimoniu, vor pune in discutie aceste cereri, iar cel mai probabil in cursul lunii februarie, va avea loc o sedinta extraordinara de Consiliu Local dedicata acestei probleme. Din cele 42 de cereri, doar 20 vor ajunge pe masa consilierilor, asta din cauza faptului ca la multe dintre acestea lipsesc documente.

Privind situatia solictarilor unor agenti economici sau chiar persoane fizice pentru concesionarea unor bunuri din proprietatea publica sau privata a municipiului Pascani, in vederea realizarii unor obiective sau dezvoltarii unor afaceri deja existente, secretarul Primariei, Mircea Zuzan ne-a explicat cum stau lucrurile.

El spune ca sunt doua situatii deosebite in acest context. In primul rand el ne-a vorbit despre acel dosar cu obiective realizate pe proprietatea publica sau privata municipiului Pascani, pentru care nu exista acrodul proprietarului prin CL al orasului. Mai exact este vorba despre mult mediatizatul dosar cu cele 34 de ocupari ilegale ale domeniului public, pentru care nu s-a luat nici o decizie pana in acest moment. Acest material este predat la comisia de urbanism al Consiliului Local care, trebuia sa prezinte anumit puncte de vedere pe fiecare speta in parte.

Despre celelalte cereri prin care societati sau persoane fizice au solicitat atribuirea unor contracte de concesiune, secretarul spune ca acestea au fost verificate. Tot el spune ca sunt in jur de 49 de cereri din perioada 2008 pana in prezent. Nici aceste  cereri nu si-au urmat cursul normal, cel prevazut de lege din motive necunoscute, ele fiind transmise catre serviciile de specialitate ale primarului cat si catre comisia de urbanism.

Un fapt de care trebuie tinut cont este acela ca aceste cereri odata aprobate, pot aduce bani buni bugetului local. De exemplu in anul 2008, au fost analizate in jur de 200 de cereri dar dintre acestea pe masa consiliului au ajuns doar 10. Acest fapt arata clar ca administratia publica a ratat sansa de a imbogati bugetul orasului cu zeci de miliarde de lei.

Mentinam ca, fiecare sociatate sau persoana fizica care face o cerere de concesiune catre administratia locala, trebuie sa prezinte si un plan de afaceri. Obligatia acestora este de a solicita, cererea trebuie sa fie insotita de un plan de afaceri, pentru a demonstra ca poate dezvolta o afacere, cati angajati poate sa aduca si care este beneficiul ce il aduce pentru comunitatea locala, inclusiv prin plata impozitelor si taxelor locale. Termenul de raspuns este foarte scurt si anume 30 de zile pentru fiecare cerere.

 

 

Alte articole