10.1 C
Paşcani
luni, noiembrie 29, 2021

Primăria Paşcani amâna, nejustificat, plata online a taxelor şi impozitelor

De câteva luni de zile, mai ales de când trebuie depuse declaraţiile pentru taxa de salubritate, cozile la ghişeele Serviciului de Finanţe Publice Locale din Paşcani sunt din ce în ce mai mari. Contribuabilii aşteaptă ore întregi, în picioare, pentru a plăti taxele şi impozitele locale sau pentru a complete documentele solicitate de funcţionari. Situaţia ar putea fi îmbunătăţită radical, doar în câteva săptămâni de zile şi fără eforturi financiare, dacă administratia din Paşcani ar accepta să se înscrie pe platforma Ghişeul.ro. în acest fel contribuabilii, atât persoanele fizice cât şi cele juridice ar putea să îşi achite taxele, impozitele şi amenzile de acasă, din faţa calculatorului, fără costuri suplimentare.

De ani de zile reprezentanţii Primăriei Paşcani motivează că au nevoie de bani pentru actualizarea softurilor ca să poată fi implementat sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor locale. În acest an administratia din Paşcani şi-a propus să cheltuiască 139.200 lei pentru achiziţionarea de softuri şi licenţe, din care nici un leu pentru sistemele informatice de la Serviciul Finanţe Publice Locale. Subiectul a fost pus în discuţie de consilierul Alexandru Dandu la sfarsitul şedinţei ordinare în care au fost votate bugetele şi listele de investiţii. Alesul local a atras atenţia că păşcănenii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute din cauza cozilor de la ghişee.
Reprezentaţii Primăriei spun că problema ar urma să fie rezolvată în acesta vară, după actualizarea softurilor de la finanţe,  de societatea care asigură serviciile de mentenanţa.

În realitate problema este mult mai simplu de rezolvat. Reporterii BIT TV s-au interesat pentru dumneavoastră ce condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru implementarea platii online a taxelor şi impozitelor locale.
Mai întâi consilierii trebuie să aprobe o hotărâre prin care administratia locală să se înscrie pe platforma ghişeul.ro. Ea trebuie înaintată Agenţiei pentru Agenda Digitală a României împreună cu o cerere.
De asemenea Primăria trebuie să încheie un contract cu o bancă care va asigura tranzacţiile financiare. În câteva săptămâni de la încheierea acestor formalităţi păşcănenii vor putea să îşi achite taxele şi impozitele din faţa calculatorului, fără investiţii suplimentare din partea autorităţilor. Pentru că utilizatorii să aibă cont personal şi acces la informaţiile privind datoriile şi plăţile situaţia se complica puţin. Este nevoie de o resursă securizată de internet asigurată de STS şi acces la bazele de date ale Serviciului de Finanţe Publice Locale. Plata se poate face pentru început şi fără autentificare, doar prin completarea unui formular online, în orice zi şi la orice oră.
Menţionăm că pentru achitarea cu cardul prin intermediul platformei ghişeul.ro contribuabilii nu vor achita nici un leu comisioane bancare. În schimb administratiile locale trebuie să suporte comisioanele pentru tranzacţiile bancare din conturile comerciale ale plătitorilor în contul instituţiei deschis la Trezorerie iar aceste costuri sunt negociabile. La un calcul simplu conform datelor de pe site-urile băncilor ar fi vorba despre cel mult 100.000 de lei pe an în condiţiile în care toţi contribuabilii ar achita impozitele şi taxele online.
Sistemul de plată online a fost implementat cu succes în Iaşi Bacău, Târgu Neamţ, Roman şi alte zeci de localităţi din ţară în timp ce platforma este folosită de milioane de romani.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

Dictatura: Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei Pascani”, nu vor fi acreditati

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza...

Primaria Pascani nu mai ridica deseurile vegetale. Cetatenii trebuie sa le transporte la sere, cu masinile proprii sau sa plateasca societatii CLP Ecoserv

Vesti neplacute pentru pascanenii care locuiesc la case si pentru asociatiile de proprietari de la blocuri. De...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI