9.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022

PRIMARIA GRESESTE, CONTRIBUABILUL PLATESTE! Cate sanctiuni a primit administratia din Pascani pentru ingroparea gunoaielor si taierea copacilor

- Advertisement -

Administratia locala din Pascani a fost sanctionata de sase ori pentru incalcarea legislatiei de mediu, pe parcursul anului trecut si pana in luna august 2022.

Este vorba despre patru amezi si doua avertismente, majoritatea faptelor fiind constatate dupa ce au fost relatate de presa locala. Anul trecut municipalitatea a primit doua avertismente si o amenda de 5000 lei iar in acest an doua amenzi, fiecare de 65 000 lei si una de 40 000 lei, conform unui raspuns transmis de Garda Nationala de Mediu consilierului PMP.

Motivul sactiunilor a fost taierea a zeci de copaci verzi, fara avizul Agentiei de Protectie a Mediului dar si depozitarea neconforma a unor deseuri, fapte relatate pe larg de BIT TV. Chiar daca amenzile au fost achitate la jumatate din valoarea lor, iar ultima a fost contestata in instanta, banii au fost luati din taxele si impozitele pascanenilor fara sa fie recuperati de la persoanele responsabile pentru aceste probleme.

Subiectul a fost discutat la sfarsitul lunii august in sedinta legislativului local. Nemultumiti de acesta situatie unii consilieri din opozitie au solicitat demisia viceprimarului, cel care s-a ocupat de actiunile de toaletate si curatenie.

Viceprimarul Cristian Ratoi a refuzat sa comenteze acesta situatie dar primarul Marius Pintilie a incercat sa diminueze cauzele si efectele.

Sesizare la DNA privind taierea copacilor

In acelasi context,  consilierul Sorin Olariu a anuntat ca a sesizat DNA-ul in legatura cu modul cum au fost gestionate cantitatile de masa lemnoasa rezultate dupa taierea copacilor. El sustine ca arborii care au fost taiati fara avizul APM nu ar fi fost evidentiati in actele institutiei.

Problemele constatate de Garda de Mediu au fost reclamate de consilierul local Sorin Olariu. El i-a surprins si filmat pe muncitorii Primariei in timp ce depozitau in mod ilegal gunoaie in alte locuri decat cele special amenajata dar si in timp ce taiau copaci verzi si sanatosi de pe domeniul public iar imaginile au fost postate pe Facebook. Olariu sustine ca primarul ar fi responsabil de ilegalitatile constatate si sanctionate de Garda de Mediu. Primarul Pintlie a respins toate acuzatile si a spus ca toata masa lemnoasa rezultata in urma actiunilor de toaletare a fost folosita la centrala termica de la sere, pentru incalzire.

Cat lemn a fost taiat si pus pe foc

Conform unui raspuns al adminsitratiei locale, la o cerere de informatii publice trimisa de BIT TV muncitorii Primariei sau cei care au fost contractati au taiat peste 48 mc de copaci,  in valoare de aproape 10000 lei:  2 mc in anul 2020, peste 30 mc in anul 2021 iar restul in prima parte a anului 2022.
Mentionam ca pana in prezent, Primaria Pascani nu a stabilit cine  este responsabil pentru sanctiunile primite si nu a recuperat banii luati de la bugetul local pentru achitarea lor.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow