17.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023

Primaria are nevoie de o luna de zile pentru a afla care este populatia Pascaniului. Municipiul a pierdut cca 3000 de locuitori, in ultimii ani

 

Situatie ciudata la Pascani. Primaria municipiului nu stie sau nu vrea sa spuna care este populatia municipiului. Pe site-ul institutiei, la sectiunea de prezentare nu a fost postat nici un cuvant despre populatie, ci doar despre asezare, cultura, economie si turism iar in asa zis-ul „Raport privind situatia economica sociala si de mediu a Pascaniului pe anul 2021”, la capitolul evidenta populatiei se face referire doar la numarul somerilor si al actelor de identitate emise. In lipsa unor informatii publice afisate, la vedere, fiecare foloseste ce cifre are la indemana sau care sunt mai convenabile, in functie de interes.

De exemplu in cel mai recent raport al Politiei Locale, privind activitatea pe anul trecut este trecut ca populatia Pascaniului ar fi de 33 745 persoane, conform datelor de la recensamantul din 2011, informatie care apare si pe Wikipedia, si ca raportat la acesta cifra, municipiul ar trebuie sa aiba angajat un politist local la fiecare mie de locuitori.

De asemenea administratia locala foloseste ca date oficiale in relatiile institutionale cifrele de la Evidenta Populatiei dar nici acestea nu sunt publice. In ultimul raport al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor nu se precizeaza care este populatia municipiului, ci ca serviciul deserveste un numar de 125.463 locuitori din 16 comune. Singurele date concrete privitor la Populatia Pascaniului sunt mentionate in varianta revizuita a Strategiei de Dezvoltare a Pascaniului, pana in anul 2027, document care urmeaza sa fie aprobat in sedinta programata pe 28 februarie a.c. Aici se arat ca municipiul avea la inceputul anului 2022 , 45052 de domiciliati, adica 4,6% din polulatia judetului.

Conform informatiilor de la Directia Judeteana de `Statistica Iasi populatia Pascaniului in iulie 2022 era de 44 993 persoane in timp ce datele provizorii in urma recensamantului de anul trecut arata ca numarul celor care locuiesc efectiv in Pascani este mai mic, de 30766 cetateni, cu aproape 3000 mai putin decat in 2011.

Pentru ca implicatiile si efectele administrative sunt multiple, de la stabilirea finantarilor la buget, pana la organizarea alegerilor, BIT TV a solicitat administraitiei locale sa precizeze care este populatia municipiului Pascani, cifra folosita in corespondentele oficiale. Cererea de informatii publice a fost transmisa pe 8 februarie a.c.

Prin aceeasi adresa se solicita si date privind evolutia populatiei municipiului din 2011 si pana in prezent. In locul informatiilor solicitate Primaria Pascani a trimis un raspuns prin care anunta ca „ datorita volumului mare de documente care trebuie procesate in vederea furnizarii informatiilor cerute, raspunsul va fi comunicat in termen de 30 de zile de la data inregistratii cererii”. Asadar administratia locala din Pascani are nevoie de o luna de zile pentru a afla datele statistice si cele rezultate in urma recensammantului privind populatia municipiului si care dintre ele sunt folosite in mod oficial. Mentionam ca nici viceprimarul Cristian Ratoi nu a stiut sa ranspuda intrebarilor BIT TV pe acesta tema. Contactat telefonic el a spus ca se va docuemnta si ca va reveni cu informatia respectiva, dar nu a mai raspus la telefon.


Alte articole

Primarul Pașcaniului, o săptămâna in concediu

Edilul municipiului Pașcani pleacă in concediu de odihna. Vacanta...

Sedință ordinară la Târgu Frumos, pe 27 septembrie – DOC

Legislativul local din orașul Târgu Frumos se întrunește miercuri,...