14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Primaria are doar 10% din banii necesari amenajarii Muzeului Municipal

 

 

Primaria Pascani nu are banii necesari pentru amenajarea Muzeului Municipal. Nota de plata pentru achizitiile si realizarea lucrarilor prevazute in  planului muzeistic prezentat de specialisti ar fi de peste 3.3 milioane de lei. Doar 10% din suma este prevazuta in proiectul de renovare a cladirii, din fonduri europene. Restul banilor ar trebui sa fie alocati din bugetul local, in etape, pe parcursul anilor urmatori a spus primarul municipiului, Marius Pintilie, in cadrul conferintei saptamanale de presa. 

In acest context este posibil ca Planul de amanajare a Muzeului Pascaniului sa fie modificat sau adaptat,  si in functie de posibilitatile materiale. El a fost prezentat Consiliului Stiintific al muzeului venit la Pascani in cursul zilei de miercuri 7 iunie a.c. Au fost facute propuneri pentru ajustarea planului,  care urmeaza sa fie analizate,  iar forma finala va fi avizata. 

Muzeu functional, peste cativa ani

Edilul municipiului crede ca muzeul municipal nu va fi deschis prea curand. Pana la sfarsitul anului trebuie finalizate lucrarile de reabilitare a cladirii iar amanajarea muzeului va incepe dupa 3-6 luni de zile, in functie de banii disponibili. Primarul pascanean crede ca toata investitia ar fi putut fi finantata din fonduri europene daca fosta administratie ar fi facut planul de amenajare inaintea depunerii cererii de finantare. 

In realitate municipalitea a depus cererea de finantare pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino din fondurile comunitare alocate monumentelor istorice. Pentru ca erau multe solicitari depuse mai ales pentru reabilitarea unor biserici,  Pascaniul a fost sfatuit sa solicite finantare pentru amenajare de muzee. Modificarile necesare au fost facute imediat, fara pregatiri prealabile,  iar cererea de finantare a fost aprobata. Tematica muzeului a fost realizata abia pe parcursul acestui an, imediat dupa infiintarea muzeului, ca institutie publica si aprobarea organigramei. 

Cum va fi amenajat!

Conform documentului, la subsolul Palatului Cantacuzino vor fi ilustrate trei teme principale, una cu privire la ilustrarea istoriei veche a zonei, alta cu privire la pivnitele si galeriile descoperite de arheologi si cea de-a treia cu privire la utilizarea scarii de acces spre subsol.

La parterul Palatului Cantacuzino ar urma sa fie amenajata o casa de bilete, o garderoba, o cafenea si un magazin de suveniruri. In primii ani, intrarea va fi gratuita. Tot aici vor fi ilustrate mai multe teme inspirate din viata si activitatea locuitorilor din acele vremuri. Mai exact, va fi ilustrata o odaie de curat, o dugheana negustoreasca, o zona in care vor fi prezentate uneltele de gospodarie si o zona pentru prezentarea traditiilor si obiceiurilor de iarna dar si de la „leagan la mormant”.

La etajul unu al muzeului va fi amenajat un colt muzeistic care sa vorbeasca despre traditia ceferista a municipiului Pascani. Tot aici va fi dezvoltata o tematica privind viata culturala, istoria presei si a sportului in Targul Pascanilor. De asemenea, o alta tema de interes va prinde contur cu privire la dezvoltarea economica a municipiului. De la micile fabrici evreiesti, pana la unitatile industriale de pe timpul regimului comunist.

Specialistii vor incerca sa ilustreze si tema „Viata la bloc” cu obiecte si elemente grafice care sa evoce universul casnic de la jumatatea veacului trecut.

Totodata, o alta tema importanta va fi pentru cunoasterea istoriei si culturii locale. Aici vor fi amplasate obiecte cu privire la viata si opera scriitorilor Mihail Sadoveanu, Constantin Ciopraga, dar si altor personalitati locale, precum Visarion Puiu, familia Cantacuzino si altii.

Lista personalitatilor locale nu a fost finalizata si urmeaza sa fie completata a spus primarul Marius Pintilie.

O alta tema de interes este cea cu privire la istoria si luptele care au avut loc in zona municipiului Pascani.

In interiorul muzeului municipal, o componenta importanta va fi si cea privitoare la traditia religioasa a Pascaniului, de-a lungul timpului. Vor fi prezentate documente despre manastirile si schiturile din apropiere dar si despre o povestita minune de la Sodomeni. Marturii care apar intr-o carte a scriitorului, Leonard Gavriliu.

Specialistii vor acorda o atentie deosebita foisorului, singura piesa arhitectonica autentica ramasa din cladirea initiala. Se intentioneaza ca pentru punerea in valoare a acestui obiectiv sa fie taiati o parte din copacii din parcul Pestisorul pentru eliberarea panoramei care ar trebui sa fie vizibila de la cerdac. Acolo sunt prezente insemnele originale privind principalele preocupari ale familiei Cantacuzino in aceasta cladire. Muzeograful Lutic crede ca boierii veneau in special la Pascani pentru vanatoare.

La mansarda se intentioneaza amenajarea unei sali multifunctionale pentru conferinte, cu maxim 60 de locuri. Sala va fi folosita si pentru organizarea unor expozitii.

 

`Sursa fotografie : Facebook pagina Marius Pintilie

 

 

Alte articole