18.5 C
Paşcani
duminică, octombrie 2, 2022
Array

Primăria amendată cu 10.000 lei, sala de spectacole a fost închisă

- Advertisement -

Primăria Paşcani a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Sanctiunea a fost aplicată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi pe data de 17 noiembrie 2015 şi a fost achitata din bugetul local.
Reprezentanţii instituţiei spun că amenda a fost aplicată pe motiv că sala de spectacole din cadrul Primăriei nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.
Totuşi instituţia a obţinut aviz, nu autorizaţie de la ISU în vederea schimbării destinaţiei clădirii din Casă de Cultura în sediul Primăriei. Într-un răspuns transmis pentru BIT TV se arată că clădirea nu trebuia pusă în funcţiune fără autorizaţie dar a a fost inaugurata în anul 2007 de fostul primar Neculai Răţoi. Activităţile au continuat la fel şi pe timpul administraţiei Grigore Craciunescu. El a inaugurat sala multifuncţională fără să fie îndeplinite condiţiile legale de securitate a incendiu. De atunci şi până acum acolo au avut loc diverse activităţi cu public, de la spectacole până la dezbateri publice. Acum a fost închisă.
Inspectorii ISU au mai constatat că şi dacă ar fi fost îndeplinite condiţiile clădirea nu putea fi autorizată. Asta deoarece nici până acum nu au fost finalizate lucrările şi nu a fost făcută recepţia.,
“Autorizaţia de securitate la incendiu poate fi solicitată şi obţinută după recepţia la terminarea lucrărilor din care rezultă că au fost executate toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică, moment a care aceste constatări sunt efectuate la faţa locului şi de personal din cadrul instituţiei noaste…” se arată în răspunsul ISU.
Reprezentanţii Primăriei explica de ce nu au fost finalizate lucrările nici acum după 8 ani de la inaugurarea clădirii. Fondurile necesare au fost asigurate de Guvern în transe anuale dar nu au fost suficiente deoarece cheltuielile au depozit cu mult estimările. În momentul de faţă lucrările de amenajare a terenului din jurul Primăriei, spaţii verzi, trotuare, iluminat public, sunt blocate din cauza unor neînţelegeri cu o firmă din Iaşi. De asemenea nu sunt finalizate instalaţiile de detecţie şi semnalizare şi stingere a incendiilor.
Pentru şcolile şi instituţiile publice construite înainte de 1990 este necesar obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu doar dacă au fost făcute de dezvoltare sau modernizare şi atunci când se schimbă destinaţia clădirii. Aşadar singura scoală din Paşcani care are autorizatie este, Mihai Busuioc” recent renovată. Dintre institutiiile de cultură doar Clubul Copiilor are autorizaţie, fiind clădire nouă însă la Biblioteca şi Casa de Cultură sunt îndeplinite condiţiile de securitate conform verificărilor anuale făcute de inspectorii ISU.
Menţionăm că nici Spitalul de Urgenţă Paşcani nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Instituţia a fost amendată cu 2500 de lei la începutul acestui an. De atunci şi până în prezent au fost făcute investiţiile necesare susţine managerul unităţii şi se asteapta autorizarea.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow