20.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 20, 2022

Prima zi de primăvară la Pașcani. Pandemia a afectat vânzările comercianților stradali

- Advertisement -

Strazile din municipiul Pascani nu au mai fost pline de viata in prima zi de primavara, asa cum erau in anii trecuti.  Vremea mohorata, dar si pandemia au luat din stralucirea acestei sarbatori. Comerciantii si-au asezat mesele pline cu martisoare, flori si diferite cadouri, in asteptarea clientilor. Doar ca nu au mai fost in numar atat de mare. 

O comercianta din piata din zona Deal a orasului spera sa isi scoata macar investitia in aceste zile in care se ofera simbolurile primaverii. Florile sunt cele mai pretentioase, iar daca nu vor fi cumparate, reprezinta o pierdere sigura.

Putinii cumparatori care erau astazi pe la tarabe spun ca isi doresc sa mentina traditia de a oferi un martisor celor dragi, odata cu venirea primavarii.

Forfota acestei sarbatori s-a mutat insa in supermarketuri si florarii. Comerciantii spera insa ca macar ziua de 8 martie sa le aduca vanzari mai mari.

Conform tradiţiei populare, primăvara începe cu Baba Dochia şi zilele ei, cunoscute drept ″Zilele babelor”. Pana pe 9 martie, fiecare persoana trebuie sa isi aleaga o zi preferata. Se spune că, dacă „baba” aleasă va fi frumoasă şi însorită, atunci vei avea parte de noroc tot anul, iar dacă ai nimerit una ploioasă, nu trebuie să te aştepţi la un an prea bun. Unii etnologi considera ca “babele” nu trebuie alese, ci este ziua de nastere a fiecare persoane sau suma numerelor ce alcatuiesc ziua de nastere.

O legendă veche spune că în aceste zile Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii începe să îşi dea jos din cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi. Astfel, în fiecare zi afară este puţin mai cald, în timp ce iarna permite primăverii să aducă natura la viaţă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow