20.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Prima surpriză a Guvernului pentru firme. NOILE REGULI care vor fi aplicate la controalele ANAF

Firmele nu vor mai fi sancţionate automat de organele de control ale statului, cum ar fi ANAF de exemplu, în cazul unor fapte care constituie contravenţii, ci li se va întocmi un plan de conformare, având la dispoziţie un termen pentru a corecta neregulile constatate. Aceasta prevedere este cuprinsă legea prevenţiei al cărui draft a fost prezentat în şedinţa de guvern de ieri de în ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

Există însă şi excepţii, care nu vor intra sub incidenţa legii prevenţiei. Este vorba de situaţiile în care constituie un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale sau un pericol pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi, precum şi cazurile în care se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Legea prevenţiei nu se aplică, de exemplu, pentru sancţiunile prevăzute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte, precizează ministerul.

” Componenta de prevenţie trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenţie înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp preţios oferit întreprinzătorului  pentru a se conforma.  Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de aşteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătăţirea modului în care acesta funcţionează.”, a spus Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

 

Continuare pe Gandul..ro

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow