Sarbatoare mare in randul crestinilor ortodocsi, sambata, 8 septembrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului. Este prima mare sarbatoare a anului noi bisericesc, inceput la 1 septembrie.

Potrivit statisticii, în ţara noastră, peste 2.2 milioane de femei poartă numele de Maria, Mărioara, Mariana şi în jur de 416.000 de bărbaţi se numesc Marian sau Marin.

In aceasta zi sunt si numeroase traditii si obiceiuri iar in credinta populara, sarbatoarea reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

Mentionam ca părinţii Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana. Tatăl ei era din seminţia lui Iuda şi urmaş al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan şi descendentă din familia preoţească a lui Aaron. Astfel, avea să se împlinească prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă – împărătească şi preoţească.

In apropierea oraselor Pascani, Targu Frumos si Hirlau sunt mai multe biserici care au hramul in aceasta mare sarbatoare printre care si lacasul de cult din Boureni, comuna Motca, Buhalnita, Gura Badilitei, Muncelul de Sus, Slobozia sau Zagavia.

 

Slider