23 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023
Array

Prima ediție a Târgului Sărbătorilor de Paşti, la Iaşi

targ-de-paste

În perioada 29 aprilie – 4 mai, Consiliul Judeţean Iași va organiza prima ediție a Târgului Sărbătorilor de Paşti. Evenimentul va avea loc pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt (zona pietonală), la acesta urmând să participe aproximativ 40 de producători agricoli şi meşteşugari din judeţele Moldovei şi nu numai, care vor prezenta şi comercializa produse tradiţionale şi ţărăneşti de sezon.

„Ideea organizării acestui târg de Paști pentru ieşeni a apărut în urma întâlnirilor cu producătorii agricoli din judeţ. Interesul consumatorilor pentru astfel de alimente tradiţionale este în creştere, iar potenţialul judeţului este semnificativ. Această inițiativă aparţine chiar producătorilor agricoli cu care m-am întâlnit încă de anul trecut şi are drept scop principal sprijinirea acestora şi a meşteşugarilor pentru valorificarea produselor agro- și nonalimentare. Astfel de târguri organizate în perioada sărbătorilor de Paşti şi Crăciun vor deveni o tradiţie, la fel ca și în marile oraşe europene”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean.

Ieșenii vor putea cumpăra coşulețe de nuiele cu ouă încondeiate, cozonaci, pască, colăcei, preparate din carne, lactate, produse apicole, vin, ţuică, precum şi obiecte meşteşugăreşti specifice sărbătorilor de Paşti. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi va aduce mai mulți meșteri populari la acest târg. Astfel, ieșenii vor putea vedea „pe viu” tehnica încondeierii ouălor în Judeţul Iaşi (diferită de cea din Bucovina), împletituri din nuiele şi pănuşi de porumb, oale de lut, precum şi alte obiecte sau obiceiuri etno-folclorice ale judeţului care s-au păstrat până astăzi.

Evenimentul se va desfăşura în corturi puse gratuit la dispoziţia expozanţilor de către Primăria Municipiului Iaşi.

Totodată, începând de astăzi și până pe 28 aprilie, în parcarea din fața Mănăstirii Golia, Asociația Centrul de Promovare Turistică Iași (înființată prin intermediul proiectului de reabilitare și dezvoltare turistică a Ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia) va organiza cea de-a treia ediție a Târgului „De Paște de la Golia”. În cele 13 corturi ale Asociației se vor vinde produse alimentare (miere, magiun, compot, zacuscă, dulceață, produse pascale – carne, brânză, cozonac, pască) și produse hand-made (ouă îndondeiate și ouă cu mărgele).

Până în prezent au confirmat participarea 22 de comercianți, dar numărul lor va crește (înscrierea continuă), conform unui comunicat de presa transmis pe adresa redactiei noastre. ziarulorizont.info

Alte articole