11 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

„Prima Casă” devine „A Doua Casă”

Guvernul a aprobat un plafon de garanţii de 1,1 miliarde de euro, care va duce finanţarea totală prin acest program. Apar şi câteva modificări menite să lărgească baza de potenţiali clienţi. Trecerea la o locuinţă mai mare. Deocamdată e în stadiul de discuţie, dar dacă se aduc modificări, atunci va fi o cerere mai mare care va pune presiune pe preţuri.

În program ar putea intra proprietarii care dețin deja o locuință și vor să se mute în una mai mare. Cum ar fi o trecere de la garsonieră la două camere sau de la două camere la trei. Condiția este ca proprietatea deja existentă să fie vândută și abia apoi persoana respectivă poate intra în programul de garanții guvernamentale.

Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice: Vrem până la sfârșitul lunii februarie să venim cu această extindere, au fost solicitanți care au cumpărat o primă casă, doresc să crească de la garsonieră sau apartament cu 2 camere la 3 sau 4 camere, n-ar mai fi prima casă, trebuie să găsim și pentru ei o soluție, să o poată aplica.

Marea necunoscută este în acest moment plafonul de garanție. Până la ce sumă se acceptă finanțarea de la stat și bancă. În acest moment maximul de creditarea merge până la 60.000 de euro, iar dacă prețul achiziției depășește acest plafon, clientul trebuie să aducă diferența.

Dacă se aduc aceste modificări, baza celor care pot aplica va crește fulminant – doar cei care vor să dețină mai multe case deodată sunt excluși. Asta înseamnă că statul trebuie să pună la bătaie foarte mulți bani pentru a garanta 50% din valoarea creditelor.

Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice: Prima casă. Plafon aprobat de 2,5 miliarde de lei pentru 2015, plus diferența rămasă din 2014. Este o creștere de 100% față de începutul anului trecut, când a fost 1,25 miliarde de lei. Apoi s-au mai suplimentat fondurile până la 3,2 miliarde de lei.

Prin garanții statul își asumă 50% din creditare, iar restul reprezintă finanțarea și riscul băncii. Fondurile totale ale programului se duc astfel la 5 miliarde de lei. La valoarea medie a tranzacțiilor făcute până acum, de 39.000 de euro, ar fi posibilă achiziția a aproape 28.000 de locuințe. Însă numărul ar putea să scadă dacă programul se va extinde.

Din 2009 până în prezent au fost vândute 130.000 de locuințe prin programul „Prima Casă”, în valoare totală de aproape 5 miliarde de euro. sursa digi24.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow