25.5 C
Paşcani
vineri, iulie 23, 2021
25.5 C
Paşcani
vineri, iulie 23, 2021

Prezență foarte bună in judetul Iasi la prima probă a Evaluării Naționale: 98,57%

Ultimele știri

C.P. Prezență foarte bună la Iași la prima probă a Evaluării Naționale: 98,57%

În județul Iași toți elevii au primit subiectele la Limba și literatura română la ora 9,00, conform prevederilor legale, iar teza s-a derulat în cele mai bune condiții, fără incidente.

Din cei 6094 elevi înscriși la Evaluare Națională au absentat astăzi 87. Niciun elev nu a fost eliminat din examen. La nivelul județului Iași, numărul absolvenților care au promovat clasa a VIII-a a fost de 6283.

În ziua de 13 iunie elevii vor susține proba la Matematică, iar primele rezultate vor fi afișate de M.E.N. în ziua de 19 iunie.

Astfel, pentru prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, anul școlar 2017-2018, susținută la disciplina Limba și literatura română a fost extrasă varianta 2, realizată după modelul stabilit de Centrul Național de Evaluare și Examinare, cu respectarea exigențelor curriculare pentru învățământul gimnazial și prevederile programei de examen.

Primul subiect, cu un total de 40 de puncte, cuprinde sarcini de lucru care au în vedere competențele de înțelegere și valorizare a unei opere literare, precum și o compunere de argumentare a apartenenței la genul epic pentru un fragment selectat din opera literară „Inocenții”, de Ioana Pârvulescu.  Textul este ofertant, fiind evidente trăsăturile specifice genului literar pe care îl ilustrează.

Cel de-al doilea subiect, căruia i se alocă 36 de puncte, propune un fragment de text nonliterar extras din revista „National Geographic Traveler”, pe marginea căruia sunt formulate cerințe vizând cunoștințele de morfologie și sintaxă dobândite pe parcursul ciclului gimnazial, precum și capacitatea de a redacta o compunere narativă (relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate).

Pentru redactarea întregii lucrări se acordă 14 puncte, distribuite pentru unitatea de compoziţie, coerenţa textului, registrul de comunicare, stilul și vocabularul adecvate conținutului, ortografie și punctuaţie, așezare corectă în pagină și lizibilitate, la care se adaugă 10 puncte din oficiu.

În ansamblu, subiectul propus este accesibil absolvenților de clasa a VIII-a care au lucrat constant la limba și literatura română, notele urmând să reflecte nivelul de pregătire a candidaților în vederea susținerii acestui examen important pentru traseul școlar al oricărui elev.

ISJ IASI

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
25.5 ° C
26.2 °
25.1 °
60 %
1.9kmh
100 %
vin
25 °
sâm
25 °
Dum
27 °
lun
29 °
mar
32 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI