29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Prevederi legale cu privire la afișajul electoral

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Potrivit legislației electorale, afișele electorale ale candidaților înscriși în alegerile locale pot fi depuse doar în perioada campaniei electorale, în cazul alegerilor locale din 5 iunie 2016, în intervalul 6 mai – 4 iunie 2016. Cu toate acestea, în 2016, peste tot în țară afișe stradale, bannere, panouri cu politicieni au apărut cu mult timp înainte de campanie.

Potrivit calendarului alegerilor locale din 5 iunie 2016, până la începerea campaniei electorale, cel mai târziu, la 5 mai 2016, primarii trebuie să stabilească locurile speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care declară că depun liste de candidați, candidaturi pentru funcția de primar, precum și de candidații independenți. Primarii sunt de asemenea obligați să monteze panouri pentru afișajul electoral în fiecare subdiviziune a unității administrativ-teritoriale.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 din 20 mai 2015 detaliază, la articolul 79, condițiile în care, în campania electorală, partidele pot să își facă publicitatea electorală de tip outdoor (stradal). O primă regulă prevede ca locurile destinate afișajului electoral să fie situate în zone frecventate de cetățeni, fără să stânjenească însă circulația pe drumurile publice și celelalte activități din localitățile respective.

Este interzisă utilizarea de către candidați a locurilor speciale de afișaj electoral, dacă se împiedică astfel folosirea acestora de către alți competitori electorali. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală care participa la alegeri poate aplica un singur afiș electoral.
Un afiș electoral amplasat în locurile prevăzute la alin. (1) nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.

În alte locuri decât cele stabilite conform de către primarii localităților, afișajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, al administratorilor sau al deținătorilor.
Sunt interzise, de asemenea, afișele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naționale ale României ori ale altui stat. Primarii sunt obligați să asigure integritatea panourilor, a afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
29.1 ° C
29.7 °
26.2 °
58 %
0.7kmh
58 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
30 °
sâm
27 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI