27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

Guvernul va modifica regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19, astfel că o persoană decedată în urma virusului SARS-COV-2 va putea fi îmbrăcată, iar ulterior sicriul va fi sigilat. Administratorii de pompe funebre sunt reticenți, mulți refuză, iar pentru aceste proceduri este nevoie ca firma funerară să fie unitate de servicii funerare autorizată DSP: o morgă privată, un frigider separat pentru morții de Covid-19, un contract cu o companie specializată în deșeurile periculoase. Totodată, cei care dețin aceste firme spun că prețurile pentru astfel de servicii vor crește foarte mult.

În România există foarte puține astfel de unitități autorizate, spune Alexandru Ruș, purtătorul de cuvânt al Federației Române Funerare, pentru GÂNDUL.RO.

Prețurile vor exploda pentru serviciile funerare COVID

Majoritatea celor care lucrează în domeniu se tem pentru viața familiei lor. Sunt multe aspecte, iar oamenii se feresc. Sunt multe decese și la domiciliu, iar operațiunea aceasta se va face în cadrul unei firme funerare autorizate cu sală pregătire decedați. În Italia spre exemplu se sigilează și se duce direct la groapă. Firma de pompe funebre trebuie să fie autorizată de DSP și să aibă sală de pregătire decedați. Trebuie să se înțeleagă clar diferența dintre firme funebre autorizate pe transport și firme ca și unitate. Unitate înseamnă în momentul când ai o sală pentru îmbălsămare, atunci când ai un contract cu o firmă specială pentru deșeurile periculoase. Aici personalul trebuie să respecte protocolul de COVID referitor la echipamente, persoana decedată se duce la sala de pregătire, și dacă vorbim de un decedat COVID, trebuie să ai un frigider separat, apoi se face sigilarea sicriului. În foarte multe județe nu există nicio firmă autorizată”, spune Alexandru Ruș pentru GÂNDUL.RO.

Cât privește prețurile pentru astfel de servicii, antreprenorii se așteaptă ca acestea să se dubleze, chiar tripleze.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Covid-19. Ordinul va fi publicat, luni, în Monitorul Oficial.

Continuarea pe Gandul

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow