More

  Preturile la salubritate mai mari cu 56%, de la 1 august

  Array

  Vesti proaste pentru pascaneni. Incepand de maine, 1 august 2015, pretul serviciului de salubritate va fi semnificativ mai mare. Consilierii au aprobat in sedinta de astazi noile tarife avizate de Comisia Economica, mai mari cu 56%. Astfel pretul la populatie a crescut de la 8,3 la 13 lei pe luna de persoana. Si pentru societatile comerciale majorarile sunt usturatoare la de 72,7 lei la 113 lei mc. Propunerea initiala a fost de 17 lei dar consilierii au refuzat sa o aprobe.
  Conducerea societăţii motivează că preţurile trebuie majorate pentru a acoperi costurile de transport şi depozitarea a gunoiului menajer la depozitul ecologic de la Tutora Iaşi. Este vorba despre 120.000 de lei pe lună pentru depozitare la care se adăugă şi costurile de transport de 80.000 lei.
  Majorarea pretului la salubritate este o consecinta a aderarii Pascaniului la asociatia judeteana ADIS. Astfel gunoiul menajer de la Pascani trebuie transportat si depozitat la singurul depozit autorizat din judet iar groapa de la Valea Seaca a fost inchisa. In aceeasi situatie se afla si alte localitati din imprejurimi din cauza cerintelor europene de mediu.
  Noile preturi au fost solicitate si pentru ca multi pascaneni refuza sa achite serviciile de salubritate. Primarul a explicat ca politistii locali abia se descurca cu ideintificarea si sanctionarea celor care nu au contracte iar taxa de salubritate, impusa ca sanctiune celor care nu platesc, este incasata cu greutate din cauza birocratiei.
  Unii consilieri au propus ca in locul majorarii pretului sa fie facuta colectarea selectiva a gunoiului menajer. Astfel consturile ar fi mai mici, pentru ca vor scadea cantitatile de gunoi transportate la Iasi.
  In replica directorul societatii spune ca societatea a primit deja containerele pentru colectare selectiva dar problma va fi rezolvata de anul viitor, dupa organizarea licitatiei pentru stabilirea noului operator.
  Tot de anul viitor costurile ar urma sa scada dupa ce va fi data in folosinta statia de transfer de la Ruginoasa. Investitia va fi facuta de Consiliul Judetean Iasi din fonduri europene.
  Consilierii au discutat si despre viitorul acestui serviciu public. Societatea din Pascani ar urma sa sa se asocieze cu operatorii din Iasi si Targu Frumos pentru a avea sanse la licitatie, in competitie cu alti operatori.
  Mentionam ca Pascaniul a aderat la ADIS in anul 2009. Administratia Craciunescu a preferat sa intre in asociatia judeteana de salubritate pentru investitii din fonduri europene si alinierea la standardele de mediu, in loc sa solicite amenajarea unei gropi ecologie la Pascani.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în municipiul Pașcani și suburbii

  COMUNICAT: În vederea remedierii unei pierderi la conducta de aducțiune Moțca Pașcani de 600 mm diametru, apărută în zona Hanul Ancuței, ApaVital se află...

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI