-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

Preţul unic şi strategia de tarifare sunt obligatorii. Propunerea consilierului Marius Pintilie este ilegală

Municipiul Paşcani nu poate avea un preţ separat la serviciile de apă şi canalizare atâta timp cât face parte din asociaţia judeţeană ANRSC. Aşadar, nu poate beneficia de finanţările europene gestionate de societatea ApaVital şi totodată să aibă un preţ special, diferit faţă de cel al operatorului regional aplicat în toată aria de operare.

La fel de necesară este şi strategia tarifară, document care tocmai a fost aprobat de legislativul păşcănean pentru perioada 2011- 2024. Precizarea este făcută de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, într-un răspuns solicitat de BIT TV.

În adresa se arata ca “în conformitate cu prevederile articolului 35 din Legea 241/2006, republicata, pentru operatorii, precum SC Apa Vital SA, care derulează proiecte de investiţii în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare ce se dezvoltă prin fonduri publice asigurare, integral sau în parte, de la bugetul de stat şi/sau din fonduri nerambursabile, finanţarea serviciului se face prin aplicarea de către operator a preţului/tarifului unic şi a strategiei tarifare.”

Clarificările sunt necesare în contextul în care în şedinţa extraordinară din 19 iulie, consilierul liberal Marius Pintilie a spus că Pascaniul şi celelalte oraşe şi comune din judeţ, ar trebui să aibă preţuri separate în cadrul asociaţiei judeţene ARSACIS, nu un preţ unic aşa cum este acum, pe motiv ca din banii achitaţi de păşcăneni ar fi ar subventionarea alte localităţi cu încasări mai mici.

Liderul opoziţiei a lăsat se se înţeleagă că Pascaniul ar putea beneficia în continuare de investiţiile pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în valoare de 25 de milioane de euro, cu preţ separat la apă şi canalizare. vezi aici
Directorul general al ApaVital, Mihail Dorus a arătat că ApaVital înregistrează de ani de zile pierderi financiare la Paşcani, nu profit, şi că municipiul Iaşi şi alte câteva comune din zona metropolitană subvenţionează activitatea celorlalte oraşe şi comune din judeţ.

Mai mult, un preţ separat la apă pentru Paşcani ar fi aproape dublu faţă de cel unic pe asociaţie, în contextul în care în cost ar fi introduce toate cheltuielile de exploatare şi de personal precum şi cele pentru investiţii.
Marius Pintilie a refuzat să facă precizări privitor la răspunsul ANRSC, la solicitarea BIT TV.

Alte articole