-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Pretul la apa si canalizare creste de la 1 iulie

Asociatia judeteana de apa si canalziare – ARSACIS se pregateste sa majoreze preturile serviciilor, cel mai devreme de la 1 iulie 2018, la cererea operatorului ApaVital. Este vorba despre o actualizare a preturilor raportata la rata inflatiei pentru anul trecut de la 1 ianuarie 2017. In cifre exacte, pretul apei potabile ar urma sa creasca de la 3,40 lei la 3,58 lei iar cel pentru canalizare de la 1,23 la 1,27 lei. De asemenea va creste si pretul apei industriale, de la 2,56 lei la 2,69 lei si la epurare de la 1,32 la 1,39 lei. Preturile sunt fara TVA pentru fiecare mc de apa.

In acest sens a fost solicitata modificarea formulei de calcul din contractul de delegare. Proiectul de hotarare trebuie aprobat mai intai de toate unitatile adminiitrativ teritoriale, membre ale ARSACIS, apoi de catre asociatie prin reprezentantii delegati.
La Pascani initiativa a fost aprobata doar cu votul consilierilor PSD, in timp ce opozitia si consilierul PMP au votat impotriva. Primarul a spus ca a fost de acord cu parcurgerea procedurii de modificare a tarifului prin votul dat in Adunarea Generala a ARSACIS la fel ca si ceilalti edili de orase sau comune.
De cealalta parte opozitia a precizat ca nu este de acord cu majorarea pretului in functie de inflatie ci in raport cu costurile. Probabil cele locale de vreme ce chiar operatorul regional a cerut prin documentatia transmisa consilierilor, actualizarea formulei de calcul a pretului in raport cu inflatia anuala, din cauza cresterii cheltuielilor cu utilitatile dar mai ales de personal si a nevoilor de investiii. Altfel spus, consilierii PNL au solicitat indirect calcularea unui pret la apa si canalizare doar pentru Pascani, varianta imposibila deoarece asociatia are aceleasi preturi de operare in toate localitatile componente.


Atitudinea populista a opozitiei a mers si mai departe. Consilierii PNL au cerut reducerea cotei de profit din pret in loc majorare, reducandu-se astfel una dintre principalele surse de investitii ( tot profitul ajunge in bugetul Consiliului Judetean, apoi este directionat pentru investitii in retelele de apa si canalizare), in contextul in care atat Pascaniul cat si numeroase localitati din judet au nevoie de sume uriase pentru a ajunge la standardele de civilizatie cerute de comunitatea europeana.

Mentonam ca in cazul in care administratia locala nu ar fi hotarat in termen de 30 de zile mandatarea unui reprezentant pentru votarea modificarilor solicitate de ARSACIS s-ar fi considerat acceptul tacit pentru delegarea atributiilor, conducerii asociatiei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow