-2.6 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Prestige Insurane ne invata tot ceea ce trebuie sa stim despre o polita RCA (P)

Daca detinem o masina in mod automat si mai ales, obligatoriu, trebuie sa avem pentru aceasta si o asigurare RCA. Polita de Raspundere Civila Auto a fost introdusa de mult timp, ca o solutie la iesirea soferilor de autovehicule din situatii problematice cand sunt vinovati de cauzarea unui accident in urma caruia au rezultat daune materiale, victime sau pierderi si vatamari de alta natura, ce insumeaza cheltuieli prea mari pentru o singura persoana.

Asigurarea RCA, destinata atat persoanelor fizice cat si juridice, ca si alte asigurari, le garanteaza detinatorilor de autoturisme sumele de bani necesare care sa acopere daunele produse. Aceste sume acopera doar daunele vatamatilor insa, nu si ale celui vinovat de producerea accidentului. In schimb, pentru asta, exista un alt tip de asigurare, numita polita CASCO.

Pe langa producerea de accidente, un alt motiv pentru care trebuie sa avem o asigurare RCA este riscul de furt al masinii noastre. Hotii gasesc unele marci si modele mai interesante sau mai potrivite decat altele, fiind mai rare sau mai scumpe in anumite aspecte. Astfel ca, daca detinem o masina care face in mod regulat lista vehiculelor furate frecvent, ar putea fi necesar sa platim o suma mai mare pentru a o asigura. Pe langa asta, si in cazul in care vehiculul nostru este deteriorat din cauza unui accident, incendiu sau autoaprindere, suntem protejati. In plus, daca masina sufera pierderi din cauza efractiei sau furtului, precum si cauze ca si greve, revolte sau terorism, polita noastra de asigurare trebuie sa acopere si aceste aspecte.

Cateva dintre cele mai importante motive pentru care trebuie sa avem  o asigurare RCA sunt urmatoarele:

– Asigurarea RCA este necesara pentru a circula legal pe drumurile publice;

– Asigurarea RCA acopera pagube materiale: avarii ale altor vehicule, distrugerea de bunuri, precum si alte costuri stabilite de legea RCA;

– Asigurarea RCA acopera vatamari corporale sau deces.

Documentele necesare pentru obtinerea unei polite RCA difera pentru persoanele fizice si pentru cele juridice, astfel:

–  daca proprietarul e persoana fizica se prezinta talonul sau cartea tehnica a masinii si buletinul persoanei din talon, dat fiind faptul ca nu mereu acestea sunt inregistrate pe alte nume, ale membrilor familei, care nu detin carnet de conducere sau nu prezinta antecedente care sa duca la cresterea pretului asigurarii

–  daca proprietarul e persoana juridica se prezinta certificatul de inregistrare al firmei de pe talon si talonul sau cartea tehnica a masinii

Alaturi de acestea, exista diverse date personale ce trebuie introduse in documentul ce constituie polita RCA. Le putem afla de pe site-ul celor de la Prestige Insurace, un broker de asiguari cu vasta experienta in domeniu, prin intermediul caruia clientii pot obtine cele mai bune polite de asigurare pentru ei. Asa cum ar spune englezii, accesati site-ul lor si…find out more. Este bine sa stim tot ceea ce include o astfel de asigurare, ce beneficii ne aduce, ce acopera si ce nu acopera, conditii in care o putem obtine sau aspecte care ne impedica sa o obtinem.

Astfel, toti soferii sunt obligati, prin lege, sa isi asigure masinile. Mai simplu spus, aceasta ofera protectie financiara in cazul unui incident care provoaca daune sau rani altei persoane, vehicule, proprietati sau chiar animale. Aceasta este cunoscuta ca acoperire terta parte si se practica in toate statele din lume in care exista desigur, un sistem rutier bine pus la punct.

Exista anumite limite financiare, minime si maxime, pe care o asigurare RCA le poate acoperi. Acestea sunt stabilite prin lege iar agentiile ce elibereaza aceste polite sunt astfel obligate sa se incadreze intre aceste sume fara insa sa aleaga variantii foarte mari, dupa cum urmeaza:

  1. vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; membrii familiei asiguratului sau conducatorului auto vinovat de accident sunt acoperiti de asigurarea RCA pentru propriile vatamari corporale.
  2. prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite – contravaloarea in lei a valorii de 1.220.000 euro
  3. vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident– contravaloarea in lei a valorii de 6.070.000 euro

Acestea sunt astfel situatiile sau motivele putem spune pentru care despagubirile sunt prevazute in cadrul unei polite RCA.

Putem spune in consecinta ca asigurarea de raspundere civila auto are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul. In acest fel, asigurarea  este atat in interesul celui care a suferit paguba, cat si al celui care a fost vinovat de producerea sa.

Se poate intampla sa existe cazuri, situatii in care doar dintr-o mica neatentie la volan, un conducator auto sa produca daune de o valoare ridicata, astfel incat sa nu fie capabil sa le suporte din bugetul propriu, ceea ce ar duce la litigii, uneori de lunga durata si cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sanctiuni asupra sa.

De asemenea, este bine sa stim si ca despagubirile se platesc si atunci cand cei care au fost prejudiciati nu au domiciliul, sediul sau resedinta in Romania. In cazul in care conducatorul autovehiculului care a produs accidentul este alta persoana decat proprietarul, compania de asigurari suporta despagubirea in baza RCA-ului.

Prin cei de la Prestige Asig obtinem politele RCA potrivite pentru noi, la cele mai bune preturi, acestia facand pentru noi o investigare atenta a furnizorilor de astfel de servicii pentru a-i alege pe cei mai buni.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow