21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
21.5 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021

PRESEDINTELE ANRSC, DESPRE MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE APA SI SALUBRRITATE

Comunicat: Patronatul Serviciilor Publice a organizat la sfârșitul săptămânii trecute, Forumul de Vară al Serviciilor Publice, la Jupiter, în județul Constanța. Forumul si-a propus ca temă – Managementul și performanța în administrația publică locală și crearea unui spațiu european al serviciilor comunitare de utilități publice  și scopul evenimentului a fost de a prezenta informații concrete privind legislația în domeniu, noile reglementări privind achizițiile publice și parteneriatul public-privat, precum și prezentarea unor măsuri de natura stimulării capacității administrative a colectivităților locale pentru alinierea serviciilor publice la standardele Uniunii Europene.

Gazda evenimentului  a fost domnul președinte Florian Dudu și au fost invitați să participe reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai ministerelor implicate în piața serviciilor de utilități publice,  ai Autorității Naționale pentru Achiziții Publice, domnul Bogdan Petru ALEXA, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, precum și reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților publice locale și ai organizațiilor patronale și profesionale din ramura serviciilor de utilități publice.  

Domnul președinte a adresat un cuvânt înainte tuturor participanților și a prezentat situația serviciilor de utilități publice și principalele schimbări legislative la nivelul fiecărui serviciu de utilitate publică, respectiv :

  • Serviciul de alimentare cu apă i de canalizare ca fiind sectorul cu cele mai mare salt calitativ și cantitaiv, dar existând însă probleme reale în atingerea țintelor asumate prin tratatul de aderare la U.E. Domnul președinte a amintit de modificările legislative propuse pentru creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii, cât și de instituirea unui grup interministerial pentru stabilirea unor acțiuni în vederea creșterii gradului de conformare.

În vederea creșterii gradului de branșare/racordare a populației la sistemul de alimentare cu apă și de canalizare, la inițiativa  MDRAP si ANRSC a fost modificata in Parlament Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 astfel încât:

  • Să se acorde ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile și persoanele singure cu venituri reduse, în limita a 75l/persoană/zi
  • Să se deconteze, din bugetul local sau alte surse de finanţare legal constituite,valoarea sau o parte din costurile de branşare/racordare la sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, pentru familiile/persoanele singure care au media veniturilor sub venitul minim pe economie pe membru de familie.

 

  • Pentru serviciul de salubrizare a localităilor, domnul Bogdan Alexa a subliniat faptul că un impact decisiv în atingerea țintelor impuse de legislația europeană, îl reprezintă  implementarea colectării separate la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și a prezentat câteva din problemele întâmpinate în implementarea și intrarea în operaționalizare a sistemelor de management integrat al deșeurilor, realizate prin accesarea fondurilor europene. Domnia sa a salutat de asemenea aprobarea prin Hotărâre a Guvernului, a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și a precizat importanța realizării măsurilor de guvernanță stabilite prin acest act normativ
  • Domnul președinte a prezentat totodată , planul de acțiuni de control tematic derulat de N.R.S.C., în perioada 2017-2018  cu scopul de a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale pentru respectarea legislației specifice serviciului de iluminat public.
  • În ceea ce privește serviciul de transport public local, domnul Alexa a prezentat proiectul de modificare a legii serviciului în concordanță cu prevederile Regulamentului CE nr. 1370, care devine obligatoriu începând cu anul 2019.

            La finalul evenimentului, domnul președinte a prezentat principalele concluzii și câteva propuneri de viitor, în principal a subliniat faptul că piața serviciilor de utilități publice este o piață  reglementată, care  creează premisele dezvoltării  infrastructurii aferente acestora și a mulțumit pentru oportunitatea participării la acest forum.

  

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
21.5 ° C
21.9 °
20.1 °
80 %
4.1kmh
100 %
mie
21 °
joi
36 °
vin
30 °
sâm
33 °
Dum
31 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI