More

  Preotii, scutiti de impozite?

  Array

  Proiectul de lege apartine unui parlamentar PSD si este motivat prin faptul ca “majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donatii se duc pe activitati filantropice”. Totusi, in ultimii doi ani, BOR a cheltuit pentru “activitatea social-filantropica” doar circa 5% din totalul subventiilor bugetare primite.

  Deputatul PSD Andrei-Valentin Sava (ex-PDL), a depus in Parlament la 11 septembrie o initiativa care urmareste scutirea de impozit a preotilor. Initiativa vine pe fondul controverselor tot mai puternice din intreaga Europa privind scutirile acordate cultelor, tratament preferential care produce pierderi bugetelor nationale.

  Initiatorului proiectului spune in expunerea de motive ca daca salariile preotilor nu ar mai fi impozitate ar insemna “o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti”. Sava mai spune ca “scutirea de la plata impozitelor pe salarii reprezinta o necesitate deoarece majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donatii se duc pe activitati filantropice”.

  De partea cealalta, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) sustine ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, statul plateste salarii, impozite, asigurari de sanatate si contributii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanti ai cultelor (circa 17.000 de preoti, 19.000 apartinind “personalului neclerical”, 10.000 de profesori de religie si 10.000 de calugari), adica un numar mai mare decat cel al medicilor din Romania.

  “Proiect stupefiant, scandalos”

  De asemenea, fondurile bugetare alocate anual in beneficiul preotilor si a celorlalti reprezentanti ai bisericilor sunt de aproximativ 800 milioane de lei (excluzand fondurile pentru constructii de biserici). “Suntem in fata unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine doreste sa sprijine? Pe profesori, la inceputul unui nou an scolar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplange soarta preotilor care, desi angajati ai unor organizatii private, primesc «ajutor la salarizare» din partea Statului si nenumarate alte beneficii, iar acum, in prag de alegeri vrea sa le dea si mai mult – o scutire de impozite”, a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, citat de hotnews.ro. ONG-ul mai arata ca Biserica beneficiaza in Romania de scutiri extensive de taxe si impozite si de monopol in domeniul comercializarii obiectelor de cult si incaseaza importante sume de bani fara a emite documente fiscale. De asemenea, rapoartele de activitate ale Bisericii Ortodoxe Romane din 2009 si 2010 arata ca BOR a cheltuit pentru “activitatea social-filantropica” doar circa 5% din totalul subventiilor bugetare primite.

  Continuare pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Eliza Rianna Rusu din Pașcani a ridicat juriul Românii au talent în picioare: ”Nu ai cum să cânți așa!” VIDEO

  Momentul care i-a ridicat în picioare de jurații de la Românii au Talent. O adolescentă de numai 14 ani i-a cucerit pe Andra și Smiley...

  Comunicat: O nouă structură politică PLUS

  Filiala PLUS a municipiului Iași este cea mai nouă organizație locală, constituită pentru a reprezenta ieșenii în relația cu mediul politic și cu autoritățile...

  Moartea bruscă a unui cunoscut profesor din Pașcani. Răpus de COVID la 45 de ani, fără alte boli

  Învățământul preuniversitar ieșean este zguduit de moartea bruscă a unui dascăl iubit atât de colegi cât și de elevi! Adrian Scuriu, profesor de Limba...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI