1.3 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Preotii din Pascani, mai influenti ca ONG-urile. Finantari din bugetul local pentru clopotnite. Pentru parcuri, nu !

Preotii au intaietate la Pascani si atunci cand se impart banii publici pusi la dispozitie pentru ONG-uri. Din cele 4 proiecte selectate de o comisie din cadrul Primariei Pascani, 3 sunt din partea unor biserici si au toate sansele sa primeasca aprobarea Consiliului Local Pascani, in sedinta programata sa aiba loc maine de la 10.00. In acelasi timp proiectul uneia dintre putinele organizatii non profit active din Pascani a fost respins de la finantare desi era de maxim interes public.

Mai exact, odata cu votarea bugetului local, consilierii au alocat suma de 30 000 lei pentru proiectele de tineret si sport si 120.000 lei pentru finantarea bisericilor. Dupa publicarea regulamentului de alocare a acestor bani au depus cereri de finantare 5 biserici, un club sportiv si o singura asociatie non-profit.

Este vorba despre Parohia Romano Catolică „Sf. Anton de Padova” Paşcani care a solicitat suma de 25.000 pentru refacerea sistemului de incalzire, Parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” Paşcani- Boşteni care a cerut 20.000 pei petru construirea unei clopotnite si racorduri la utilitati si Capela „Sf. Ioan Botezătorul” Paşcani care a solicitat suma de 32.000 lei tot pentru o clopotnita.

A mai depus cerere de finantare si Biserica Sf. Gehorghe din suburbia Lunca Pascani pentru construirea unui centru social insa dosarul a fost respins pe motiv ca nu a putut face dovada cofinantatii cu minim 10% din suma solicitata. In legatura cu sumele avizate de comisia de verificare a dosarelor, edilul pascanean a solicitat, prin expunerea de motive, diminuarea lor astfel incat biserica catolica si capela de la Spitalul de Urgenta Pascani sa primeasca cate 15.000 lei iar cea de la Bosteni suma de 20.000 lei, decizia finala urmand sa fie luata de consilieri.

Daca bugetul alocat cultelor, este mai mare decat cererile primite de la biserici, cel pentru tineret si asociatii urmeasa sa fie alocat, aproape in totalitate, Clubului Long Ho Pascani. Sportivii au solicitat suma de 26.000 lei din 56 000 lei cat ar fi necesar pentru pregatirea sportivilor pascaneni si participarea lor la Campionatele Europene de Kwan Qi Do, competitie care va avea loc in luna octombire 2013, in Elvetia.

Interesant este ca singura cerere depusa de un ONG din Pascani a fost respinsa, pe motiv ca dosarul nu era complet. Este vorba despre ,,Asociatia Sansa” din Pascani care a solicitat suma de 15.000 lei. pentru amenajarea unui parc public, intre sediul BCR si fostul sediu al Primariei Pascani. Reprezentantii Primariei spun ca in acest caz ar fi trebuit mai intai concesionat terenul respectiv catre asociatie deoarece se afla in domeniul public.

In replica reprezentantii asociatiei sustin ca acesta problema putea fi rezolvata pe parcurs si ca realizarea proiectului ar fi fost benefica pentru comunitatea locala.

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow