18.4 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
18.4 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Pregătiri pentru Moșii de iarnă la Pașcani

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

Mâine, pe 5 martie creştinii ortodocşi din întreaga ţară sărbătoresc Moşii de iarnă sau sâmbătă morţilor. În această zi gospodinele pregătesc sarmale, plăcinte şi ciorbă pe care le dau săracilor de pomană în farfurii cumpărate special pentru această ocazie.

Încă de la primele ore ale dimineţii gospodinele din municipiu au mers să facă cumpărături pentru a pregăti bucate tradiţionale pe care să le dea mâine de pomană, de ziua morţilor sau Moşii de iarnă. Este şi cazul acestei femei. Tanti Maria spune că va face sarmale şi ciorbă pentru a le da celor săraci.

În această zi se da de pomană căni şi farfurii pline cu mâncare de sufletul morţilor după cum spune această păşcăneancă.

Şi comercianţii vin în sprijinul cetăţenilor în această perioadă. Aceştia scot la vânzare căni, farfurii sau oale de lut. Vânzătorul unor astfel de produse tradiţionale, Vlad Stoica spune că, şi ciorbă este mai bună dacă o mănânci dintr-un castron de lut.

În tradiţia populară se crede că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.
Bătrânii spun că ziua Moşilor de iarnă mai era cunoscută şi că Moşii de piftii şi Sâmbătă piftiilor. Este singură zi în care se mănâncă piftii sau răcituri.
În această zi nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomană dată. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
18.4 ° C
19.5 °
17.8 °
89 %
1.2kmh
5 %
mar
28 °
mie
29 °
joi
30 °
vin
31 °
sâm
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI