1.6 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021

Pregătiri pentru moșii de iarnă. Care sunt tradițiile și ce se dă de pomană?

Pregătiri pentru moșii de iarnă

Forfotă mare prin magazine și piețe. Gospodinele au dat o fugă pentru a completa lista de cumpărături și apoi vor petrece câteva ore în bucătărie pentru a face sarmale, ciorbe sau plăcinte. Sâmbătă merg la cimitir sau așteaptă cunoștințe în vizită acasă pentru a da de pomană, pentru că pe 10 februarie se marchează moșii de iarnă în calendarul ortodox. Sunt o serie de tradiții și superstiții ce se respectă, în funcție de zona țării însă cea mai importantă face referire la cea ca nu trebuie să punem la spălat.

In fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la Domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si „Mosii de iarna” sau „Sambata mortilor”. In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Conform datinilor stravechi, in unele zone ale tarii batranii povestesc cum sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.  Sufletele trecute in nefiinta vin sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii in gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul. In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci, fructe si lumanari aprinse.

Pentru ca pomana să fie primită, se spune că este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moşii de iarnă. Gospodinele încep pregătirile cu mult înainte, cumpără vase frumoase şi deosebite, pregătesc mâncare bună şi împart vecinilor şi rudelor. Este și cazul doamnei Elena din Pașcani. La cei 86 de ani ai săi a pregătit totul ca la carte și îi așteaptă pe copii, nepoții și strănepoții.

Dacă încă nu ați apucat să cumpărați vasele în care să dați de pomană, comercianții s-au pregătit. De exemplu, în piața din zona deal găsiți veselă în stil tradițional, marfă adusă din Harghita spune vânzătorul. Prețurile pornesc de la 3 lei.

S-au găsit și cumpărători. Acest bărbat a scos câteva zeci de lei din buzunar pentru a avea în ce pune sarmalele și vinul.

Conform crestinortodox.ro, Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără de sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, va fi eternă.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI