23 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023
Array

Pregătiri pentru campania ,,Donează Sânge, Donează Viață”. Organizatorii au pregătit 100 de pachete cu mâncare

Astăzi în jurul orelor 12.30 a avut loc o conferință de presă legată de campania ,,Donează Sânge, Donează Viață ”, în sala Arcadia a Casei de Cultură ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani. Pășcănenii sunt invitați să doneze sânge în cadrul unei campanii de suflet ce va avea loc în municipiu, pe data de 30 iulie, între orele 8.30-14.30, în Holul Principal al Casei de Cultură.

În cadrul conferinței au fost precizate avantajele pe care pot să le aibă cei care donează sânge, fiind menționat sprijinul sponsorului și partenerului oficial al campaniei de anul acesta, S.C. Rompack S.R.L., Pașcani. Donatorii vor primi din partea sponsorului, pachete cu alimente în valoare de 70 de lei,(este vorba de 100 de pachete pregătite de sponsor) vor beneficia de analize gratuite în prealabil și de o zi liberă.
pakmaya
Au fost precizate în cadrul conferinței și situațiile în care pacienții au nevoie de sânge, fie că este vorba de simple operații sau de afecțiuni severe precum cancerul.
Dincolo de ideea că donarea de sânge este un gest umanitar, civic și prietenesc, există și avantaje din punct de vedere al sănătății care au fost enunțate: cei care devin donatori mai ales dacă ajung să doneze periodic, își reînnoiesc cantitatea de sânge din organism .

La eveniment au fost prezenți reprezentații presei locale și doi voluntari de la Subfiliala de Cruce Roșie Pașcani, Cezar Nicolau și Anca Mitrică. În cadrul conferinței, Florin Mihăeș, purtătorul de cuvânt al Subfilialei de Cruce Roșie Pașcani a precizat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să doneze sânge. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, greutatea minimă ce va fi corelată cu înălțimea, fiind pentru femei de 60 de kg, iar pentru bărbați de 58. Persoanele cu vârsta peste 50 de ani vor avea nevoie de o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă că nu suferă de boli cronice.

Potențialii donatori trebuie să respecte niște recomandări necesare și obligatorii: nu au voie să consume alcool cel puțin 48 de ore înainte de recoltare sau alimente bogate în grăsimi cu mai puțin de 12 ore;nu trebuie să se afle în timpul unui tratament medicamentos sau să li se fi efectuat în ultimele 6 luni operații, transfuzii, acupunctură sau tatuaje și nici nu este posibil să doneze sânge dacă suferă de vreo afecțiune transmisibilă.

Campania va fi mediatizată în perioada 20-30 iulie prin intermediul medicilor de familie, mijloacele mass media și difuzarea unui spot publicitar, cât și prin distribuirea pliantelor, ce vor fi împărțite în municipiu cu puțin timp înainte de eveniment cu ajutorul celor 25 de voluntari, la care se vor alătura joi și voluntari de la Iași.
afis doneaza
A fost adusă în discuție necesitatea înființării la Pașcani a unui centru de donare, având în vedere că la Spitalul Municipal din localitate vin cazuri din suburbii și comunele arondate, în multe situații fiind necesare transfuzii pentru care se fac solicitări la Iași.

Menționăm că această campanie legată de donarea de sânge se află la a II-a ediție în Pașcani, la prima ediție din 2011, evenimentul reușind să adune în jur de 80 de donatori.

Alte articole