24.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022
Array

PREGĂTIRI PENTRU BOBOTEAZĂ

Pe 6 ianuarie este Boboteaza, ziua în care se celebrează botezul lui Iisus în râul Iordan. Tradiţia populară spune că trebuie să fie cea mai friguroasă zi din an. In aceste zile s-au tăiat cruci din gheaţa din lac, care au fost duse la biserici si ornate cu flori.

boboteaza 3

Astazi s-a tinut post negru. Nu s-a mănâncat și nu s-a baut nimic, iar maine, se ia agheasmă pe nemâncate. Bisericile au pregatit mii de litri de apa.

De Bobotează, în biserici va fi oficiată Slujba cea Mare de Sfinţire a Apei sau Aghiasma Mare, care se face de două ori pe an: atât în ajun, când se sfinţeşte apa cu care preoţii stropesc apoi casele creştinilor, cât şi în însăşi ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii acasă, pentru tot anul.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică.

Mii de credincioşisunt aşteptaţi mâine în biserici pentru a asista la această ceremonie după care îşi pot lua acasă apă sfinţită, aşa cum este obiceiul.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow